Política

La Unió Europea demana a Rússia que interrompi els atacs en territori georgià

La Comissió Europea, govern de la Unió Europea, ha demanat aquest dilluns a Rússia que aturi immediatament "tota activitat militar" en territori georgià i ha remarcat el seu suport als esforços diplomàtics per aconseguir una solució al conflicte, sobre la base del "respecte absolut a la sobirania de Geòrgia i a la seva integritat territorial".. La Comissió Europea ha fet una crida a finalitzar les hostilitats i a tornar a la negociació. A més, ha assegurat que els últims successos, en concret els atacs de les tropes russes en territori georgià, "canvien la dimensió del conflicte".

Situació "preocupant" dels civils
La portaveu de la Comissió Europea, Krisztina Nagy, ha dit que l'executiu de la Unió Europea està "extremadament preocupat per la violència continuada" a Ossètia, ara estesa a la resta de Geòrgia, i pel "patiment dels civils". La comissió estima que el conflicte ha desplaçat al voltant de 30.000 persones a Ossètia del Nord i a unes altres 6.000 a la capital georgiana, Tbilissi.

En els pròxims dies podrien arribar a altres zones de Geòrgia més de 10.000 refugiats procedents d'Ossètia del Sud, ha explicat el portaveu d'Ajuda Humanitària, John Clancy.

Els separatistes ocuparan les localitats georgianes d'Ossètia
La separatista Ossètia del Sud ha anunciat aquest dilluns que iniciarà una operació militar per imposar el seu control sobre les localitats georgianes d'aquesta regió, que ocupen aproximadament un terç del seu territori.

"He ordenat a l'exèrcit posar en marxa l'operació Boomerang, amb l'objectiu de controlar totes les localitats al llarg de la frontera entre Ossètia del Sud i Geòrgia", ha declarat el líder separatista, Eduard Kokoiti.

Ha afegit que "l'operació georgiana per exterminar Ossètia del Sud ha fracassat per complet", gràcies al suport militar de Rússia a les autoritats separatistes, i ha promès un tracte civilitzat als habitants dels poblats georgians de la regió.

El president georgià crida a l'''heroisme''
El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, ha fet una crida avui als ciutadans que demostrin el seu "heroisme" i s'uneixin per "salvar" el país de la "guerra imposada" per Rússia, advertint que només Geòrgia pot salvar-se a si mateixa, tot i que "el suport internacional és important". Alhora, ha reiterat la seva disposició a signar un alto el foc immediat amb Rússia.

  En el seu últim discurs a la nació, Saakaixvili ha reconegut que "la llibertat i el futur de cadascun de nosaltres està sota seriosa amenaça" davant de la "guerra imposada" per Moscou, la "intervenció militar del qual estava planejada des de fa mesos o anys, i que busca, com a mínim, ocupar o annexionar-se Ossètia del Sud i Abkhàzia, i com a resultat final, ocupar tot Geòrgia".

"Defensarem la llibertat del nostre país, la independència del nostre país, aferrissadament fins a l'última gota de sang", ha promès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.