Política

Obama crida a fer "ensorrar tots els murs" des de Berlín

Estats Units

"L'únic camí per fer front a les amenaces globals és la unitat, trencar barreres i murs i construir-hi ponts en el seu lloc". Davant de més de 200.000 persones totalment entregades, el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Barack Obama, va fer una crida ahir a la unitat entre els Estats Units i Europa, en un discurs pronunciat a la simbòlica Columna de la Victòria, al parc Tiergarten de la capital alemanya, Berlín.

La frase convertida en lema "Enderroqueu aquest mur", pronunciada pel president Ronald Reagan l'any 1987 a Berlín, en referència al mur que es va convertir en el símbol de la Guerra Freda, va tornar a ressonar ahir en boca d'Obama quan va urgir a enderrocar tots "els murs que ens separen". "Els murs entre els països que tenen més i els que tenen menys no poden seguir drets. Els murs entre races i tribus; entre natius i immigrants; cristians, musulmans i jueus. Aquests són els murs que hem d'enderrocar", va afirmar Obama.

"El millor aliat"
Conscient del distanciament que existeix entre els Estats Units i el Vell Continent des de l'arribada al poder del president George W. Bush, Obama va aprofitar la primera parada en la seva gira per Europa per afirmar que "els murs entre els aliats de fa temps, d'una banda i l'altra de l'Atlàntic, no poden seguir drets". "No hi ha millor aliat per als EUA que Europa", va exclamar Obama.

El senador d'Illinois va demanar als països del Vell Continent que donin suport a Washington en la difícil tasca d'estabilitzar l'Afganistan i fer front a noves amenaces com el canvi climàtic i l'Iran nuclearitzat. Diversos països europeus, entre els quals Alemanya, s'han mostrat reticents a enviar més soldats a l'Afganistan. Obama, però, va encoratjar ahir aquests països a mantenir el seu compromís amb el país asiàtic: "Ningú vol guerres. Reconec la dificultat. Però hem apostat per la missió de l'OTAN. Pel poble afganès i per la nostra seguretat compartida, acabem la feina que vam començar. Amèrica no pot fer-ho sola".

En la seva primera gira internacional fora del continent americà, Obama ha posat especial èmfasi en la necessitat de convertir l'Afganistan en la prioritat de la lluita contra el terror.

Advertència a l'Iran
Molt aplaudit en la majoria de les seves intervencions per una multitud entusiasta i entregada, Obama no va deixar escapar l'oportunitat de llançar un nou missatge a l'Iran amb motiu de l'amenaça que suposa el seu programa nuclear.

Tal com va fer en la seva estada a Israel, Obama va afirmar: "El meu país i Europa han de ser ferms i enviar a l'Iran un missatge directe perquè abandoni les seves ambicions nuclears". "És el moment d'aturar la proliferació d'armes nuclears; de reduir els arsenals propis d'una altra era", deia ahir Obama.

El candidat demòcrata pretén silenciar aquells que el titllen d'inexpert en política internacional i feble en matèria de seguretat. A Alemanya, Obama va intentar que l'escenari del seu discurs fos la Porta de Brandeburg, però la idea va ser desestimada per la cancellera alemanya Angela Merkel. Icona del país, la porta ha estat l'escenari dels discursos dels presidents Ronald Reagan i Bill Clinton.

Malgrat tot, els mitjans alemanys van comparar el discurs d'Obama amb les famoses paraules que John F. Kennedy va pronunciar el 1963 a l'Ajuntament del Berlín occidental: "Jo també sóc berlinès".

Després de parlar durant prop de 25 minuts, Obama, molt popular a Alemanya, es va permetre un petit bany de masses, quan es va acostar a les primeres files, davant la tarima muntada davant la Columna de la Victòria.

Tranquil i somrient, el senador i candidat va donar la mà a alguns dels qui van anar a escoltar el seu discurs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.