Política

economia

L’Estat cedirà 50.000 pisos de la Sareb enmig de crítiques pel desgavell de dades

El govern de l’Estat va aprovar ahir destinar per al lloguer assequible 50.000 habitatges de la Sareb, el parc d’habitatge públic rescatat dels bancs des de fa onze anys. Més de 35.000 habitatges ja estarien identificats i construïts, i la resta es construirien en sòl cedit per la societat pública. De tota manera, el pla dependrà de la capacitat de les autonomies de gestionar els habitatges i la xifra de 50.000 ni està tancada ni garantida, perquè el procés serà llarg, va admetre la vicepresidenta d’Economia de l’Estat, Nadia Calviño.

El banc públic d’habitatges està controlat per l’Estat des de l’any passat. S’ha arribat ja a acords amb diverses comunitats autònomes –Galícia, Madrid i el País Valencià– per a la gestió dels habitatges. En el cas de Catalunya, hi ha pendent de tancar-lo amb el govern i també amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En el cas del govern català, el banc dolent negocia amb la Generalitat la compra de 200 habitatges i de 200 solars més per tal que Catalunya els destini a lloguer social. A més, negocien la cessió de 80 pisos a l’àrea metropolitana. A Terrassa ja se n’ha gestionat la cessió d’una cinquantena a famílies vulnerables en l’últim any, fet que exemplifica les dificultats de gestió que generen els habitatges descartats per les entitats bancàries.

El govern català s’ha queixat, precisament, que fa mig any que negocia aquesta cessió o compra d’habitatges amb molta lentitud. “Cada cop que es demana informació sobre els pisos o es demana visitar algunes promocions, sembla que demanem que se’ns regali alguna cosa”, lamenta la portaveu del govern, Patrícia Plaja. En un línia similar, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va advertir que, malgrat que la decisió ajudarà a millorar la situació de l’habitatge, no tindrà gaire “impacte” a la capital catalana. Els pisos de l’anomenat banc dolent a Barcelona són pocs i de mala qualitat, “gairebé inhabitables”.

La nova estratègia de la Sareb per posar al mercat els habitatges i que se’n beneficiïn famílies va fer augmentar en 34.000 milions d’euros el dèficit estatal. Algunes autonomies governades pel PP ja han anunciat que descartarien fer-se càrrec d’habitatges. Calviño les instava ahir a “aprofitar al cent per cent els habitatges ja construïts”. La ministra va acusar els populars d’haver desmantellat el parc públic d’habitatges durant l’etapa de Rajoy en el govern estatal.

Segons dades del Ministeri d’Afers Econòmics, el País Valencià és el que té més habitatges en aquesta situació d’haver estat cedits pels bancs per la impossibilitat de comercialitzar-los, seguit de Catalunya, amb 4.950 i 3.539, respectivament. El parc públic estatal d’habitatges de 300.000 pisos no supera el 3%, mentre que a Europa ja és del 9%. El president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, es va atrevir a prometre’n ahir un 20%.

Aquest fet va dur la portaveu d’ERC al Congrés, Mirella Cortès, a reclamar a la vicepresidenta Calviño més coordinació entre l’executiu espanyol i els socis de govern en l’estratègia sobre habitatge. “No pot ser, ni ha de ser, que la Sareb decideixi les polítiques d’habitatge a Catalunya”, es va queixar. Han de ser “les comunitats autònomes i els ajuntaments” els que decideixin. Per la seva banda, la CUP-NCG ha demanat al govern espanyol que cedeixi la titularitat dels habitatges de la Sareb a la Generalitat. La diputada Montserrat Vinyets ha reclamat que “entregui les claus i escriptures de tots els pisos que la Sareb té a Catalunya” i “els diners per reparar els que han estat tapiats i en situació de semiabandonament”. També volen que sigui la Generalitat, a través de l’Incasòl, qui decideixi si es fan nous pisos o no als solars disponibles de la Sareb.

40
per cent
dels pisos per llogar de la Sareb són a Catalunya i el País Valencià, i en barris turístics desocupats.
200
habitatges
i 200 solars més negocia el govern català per fer-se’n càrrec, tot i que no en té dades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.