Política

L’aranès torna a ser llengua vehicular a l’escola

El ple del Parlament rectifica i aprova la modificació de la llei pactada el juny de l’any passat que li retirava aquesta condició

El ple del Parlament ha donat llum verda a recuperar l’aranès com a llengua vehicular en l’ensenyament no universitari amb l’objectiu de protegir-la i contribuir a augmentar el percentatge d’ús social, que està per sota del 20%. Amb els 104 vots favorables d’ERC, Junts, PSC i En Comú Podem (ECP), els 17 d’abstenció de la CUP, Ciutadans i el grup mixt) i només 9 vots en contra de VOX, ha tirat endavant la modificació de la disposició addicional de la Llei 8/2022, del 9 de juny, que el PSC, ERC, JxCat i els comuns van acordar per esquivar la imposició del percentatge mínim del 25% de classes en castellà que havia decretat el Tribunal Superior de Justícia a Catalunya (TSJC), amb l’objectiu que els projectes lingüístics a la Val d’Aran garanteixin “l’aprenentatge i l’ús curricular i educatiu de l’aranès, com a llengua pròpia i com a llengua vehicular d’aquest territori”.

D’aquesta manera es dona compliment a l’aprovació per unanimitat que va fer en ple extraordinari del Conselh Generau d’Aran de presentar una iniciativa legislativa al Parlament per a modificar la darrera legislació que eliminava el caràcter de llengua vehicular de l’aranès a l’escola.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha recordat en la seva intervenció que la nova llei es va rebre en el seu moment com un “atac a la llengua i l’escola aranesa”i que el Conselh Generau va optar per defensar-la obrint un debat per modificar la llei del català.

La situació que viu l’aranès no és bona i l’ús social està per sota el 20%, d’aquí la necessitat de protegir una llengua amenaçada, ha sentenciat la síndica. Per tot, la regulació legal de la llengua a l’ensenyament era imprescindible i necessària, ha reconegut Vergés. A més ha assegurat que la immersió lingüística a l’Aran ha estat “un procés serè, rigorós i de referència” i ha posat en relleu que el sistema educatiu aranès és “únic a tot l’Estat i un exemple de bones pràctiques en el tractament i convivència de llengües”.

La CUP ha justificat l’abstenció en considerar que els canvi legislatiu modifica una norma que “està encobrint que el català deixi de ser vehicular” a Catalunya, ha dit la presidenta del grup parlamenta Dolors Sabater, tot i que ha expressat la defensa “acèrrima” de la vehicularitat de l’aranès a l’Aran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Nord Stream compromet Ucraïna

Berlín
Gemma Panella i Guilana
Cap de l’oposició a La Cellera de Ter (Cellera Acció Municipal- CAM)

“Voldríem tenir espais on participar i ser constructius”

La Cellera de Ter
Pròxim Orient

Almenys vuit ferits per bombardejos israelians a la Vall de la Bekaa

Barcelona
ESTATS UNITS

Manifestacions propalestines en l’inici de la convenció demòcrata

BARCELONA
política

Puigdemont tampoc apareix a Prada

prada
Guerra a Gaza

Israel avala la proposta dels EUA i Blinken insta Hamàs a fer el mateix

Barcelona
política

L’ANC acusa ERC de trencar la unitat independentista investint Illa

barcelona
guerra a europa

Ucraïna es fa forta a la regió russa de Kursk amb la destrucció d’un nou pont

barcelona
política

Boye denuncia Llarena al CGPJ pel “retard injustificat” en la tramitació dels recursos per amnistiar Puigdemont

barcelona