Tret de sortida oficial per al 7 de juny
L'Estat convoca les eleccions europees en un moment en què els partits catalans ja han decidit candidat i coalicions
El decret amb què l'Estat va oficialitzar la convocatòria de les eleccions europees pel 7 de juny va ser tan sols el tret de sortida formal per uns comicis que sobretot CiU i ERC afronten en clau nacional tant pel que fa al discurs com als candidats, Ramon Tremosa i Oriol Junqueras. El PSC, en canvi, aposta per la continuïtat: Maria Badia torna a acompanyar Raimon Obiols, tot i que per primera vegada ella ocuparà el cap de cartell. Es preveu que Badia, que repetirà per segona legislatura com a eurodiputada, se situï entre els cinc primers llocs de la llista estatal del PSOE, ja que a l'Estat només hi ha una circumscripció electoral. Igualment, ICV ha optat per mantenir Raül Romeva, que ja acumula cinc anys d'experiència a l'eurocambra. Tot i això, aquesta serà l'última convocatòria electoral europea a què es presentarà Romeva per voluntat pròpia.
El PP, l'única incògnita
El PP encara prepara la seva llista, també estatal, que inclourà un candidat català. El 2004, el català Aleix Vidal-Quadras va participar en la campanya catalana dels populars, tot i que l'encara vicepresident del Parlament Europeu està afiliat a Madrid. Actualment, el PP disposa d'un altre eurodiputat català: Salvador Sanz va entrar a la cambra després de la marxa cap a les Corts espanyoles d'alguns europarlamentaris. Els populars es disputaran una bossa d'electors a Catalunya amb Ciutadans.
Ciutadans s'estrena
Per primera vegada, la formació que lidera Albert Rivera concorrerà als comicis europeus, amb José Manuel Villegas, ara secretari de relacions institucionals del partit. Amb tota probabilitat encapçalarà una llista de partits regionals amb Unión del Pueblo Salmantino o el Partido Socialdemócrata, després que la UPyD de Rosa Díez els tanqués la porta d'entrada a una hipotètica coalició, amb la previsió d'obtenir 150.000 vots a Catalunya.
Precisament la circumscripció única complica als partits catalans la confecció de les llistes, perquè pràcticament els obliga a aliar-se amb altres formacions si volen assegurar-se la representació al Parlament Europeu. A hores d'ara, però, CiU, ERC i ICV ja han trobat companys de viatge, amb diferències respecte a les llistes de fa cinc anys. Tot i això, la federació PSM-Entesa Nacionalista manifestava ahir discrepàncies sobre una aliança amb ERC, que al mateix temps signava un acord amb l'escissió del PSM Entesa per Mallorca. La marxa del PSM seria la segona baixa que hi hauria a Galeuscat. La decisió dels gallecs de concórrer amb els republicans a les eleccions l'ha deixada sense un dels seus principals pilars.
«Delimitar» Galeuscat
No obstant això, CiU manté el primer lloc de la llista per a Tremosa i l'aliança electoral amb el PNB. Una solució que satisfà la federació i, sobretot, Unió, reticent a reeditar-la amb els gallecs. Ara el candidat socialcristià, Salvador Sedó, ocuparà el tercer lloc de la candidatura. Ahir mateix, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va valorar com a «coherent» el viratge cap a l'esquerra del BNG, que no afectarà en principi la supervivència de Galeuscat com a plataforma d'acció a les Corts espanyoles. Duran, però, va subratllar que ara cal «delimitar exactament el sentit de Galeuscat per no aixecar expectatives que després no es veuen acomplides», amb referència a les votacions a les Corts espanyoles en què els socis han fet prevaldre els seus interessos per davant de la unitat de vot. UM i el BNV completen la candidatura dels nacionalistes catalans i bascos. CiU aspira a millorar els mals resultats que va obtenir fa cinc anys –amb Ignasi Guardans com a candidat–, els pitjors des de l'entrada de l'Estat espanyol a la Unió Europea. De fet, els populars van guanyar la federació nacionalista en vots i es van situar com la segona força a Catalunya per 8.000 vots de diferència.
D'altra banda, Iniciativa es presenta als comicis amb IU, amb qui en l'anterior contesa electoral ja va aconseguir dos eurodiputats. En aquella ocasió, la coalició va quedar cinquena al Principat amb més de 151.000 vots.
ELS CAPS DE CARTELL
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 04-04-2009, Pàgina 11
- El Punt. Barcelona 04-04-2009, Pàgina 11
- El Punt. Camp de Tarragona 04-04-2009, Pàgina 10
- El Punt. Comarques Gironines 04-04-2009, Pàgina 10
- El Punt. Penedès 04-04-2009, Pàgina 11
- El Punt. Maresme 04-04-2009, Pàgina 11
- El Punt. Vallès Occidental 04-04-2009, Pàgina 11