Política

Bogotà acusa Chávez de finançar les FARC

Documentació obtinguda al campament assaltat demostraria que Veneçuela hauria donat uns 300 milions de dòlars a la guerrilla

El president de l'Equador, Rafael Correa, ha assegurat que l'atac de Colòmbia contra la guerrilla de les FARC en territori equatorià va frustrar l'alliberament de 12 ostatges entre els quals hi havia l'excandidata francocolombiana Ingrid Betancourt. Prèviament, Veneçuela i l'Equador van anunciar el trencament de les relacions diplomàtiques amb el govern colombià i Hugo Chávez va expulsar el personal diplomàtic de l'ambaixada de Caracas.
Per la seva banda, les autoritats colombianes han acusat el president veneçolà, Hugo Chávez, de finançar la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), basant-se en la documentació obtinguda en el campament rebel situat en territori equatorià que va ser atacat per les forces armades colombianes dissabte passat.

El general Oscar Naranjo, director de la policia colombiana, ha afirmat que Veneçuela ha aportat "un finançament de 300 milions de dòlars" a les FARC. "Nosaltres –ha continuat el cap policial– hem trobat informacions que comprometen el govern veneçolà" entre les informacions obtingudes al campament de Raúl Reyes, el número dos de les FARC que va morir durant l'assalt.

El director de la policia també ha comentat que entre els documents trobats en un dels ordinadors personals de Raúl Reyes hi ha informació sobre la compra de les FARC de 50 quilos d'urani i de 700 quilograms de cocaïna, per un valor d'1,5 milions de dòlars.

Tot això, segons el general Naranjo, permet assegurar que s'estava tramant un complot internacional per enderrocar el govern d'Uribe, amb la conformació d'un "gran exèrcit revolucionari", i ha assenyalat directament Nicaragua, Veneçuela i l'Equador de ser part d'aquest complot.

En qualsevol cas, Veneçuela i l'Equador han reforçat militarment les seves fronteres amb Colòmbia. I el govern colombià ha denunciat els seus dos veïns davant de l'ONU i l'Organització d'Estats Americans, que tractarà la qüestió aquest dimarts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.