Política

Londres cedeix el control de Bàssora a les forces iraquianes

Les autoritats iraquianes van assumir ahir oficialment el control de la seguretat de Bàssora, la segona ciutat del país i un dels centres petroliers més importants de la regió, després de quatre anys i mig sota l’autoritat de les tropes britàniques. La transferència es produeix en un moment en què la província viu sota l’amenaça de la violència de les milícies xiïtes, però les autoritats locals i britàniques van mostrar-se ahir convençudes que la tornada a la normalitat del sud de l’Iraq passa per la progressiva retirada de les tropes estrangeres. “És una victòria de l’Iraq i la derrota dels seus enemics”, va declarar l’assessor nacional de seguretat, Muwaffaq al-Rubaie.

Amb el traspàs de poders, Bàssora és des d’ahir la quarta província cedida a Bagdad pels britànics i la novena de les divuit províncies iraquianes la seguretat de les quals està controlada per les autoritats locals.

Importància estratègica
La transferència de Bàssora ha estat molt significativa per la seva importància estratègica, ja que disposa de les terceres reserves de petroli del món (el 80% del total de l’Iraq) i les exportacions de cru que es fan a través del seu port, l’única sortida al mar de l’Iraq, van aportar l’any passat el 93% del pressupost federal.

Per la seva banda, el secretari d’Estat d’Exteriors britànic es va congratular pel que va qualificar de “gran pas endavant que demostra la creixent capacitat de les forces de seguretat iraquianes”, tot i que, després que se celebrés a l’aeroport de Bàssora una desfilada militar conjunta de les tropes iraquianes i britàniques que tancava l’acord, va reconèixer que el seu país marxa d’un Iraq “encara molt violent”. La notícia també va ser ben acollida per bona part de la població que, segons una recent enquesta de la cadena BBC, considera en un 85% que la presència dels britànics ha tingut efectes molt negatius a la província.

D’ara en endavant els soldats del Regne Unit que es queden a Bàssora “actuaran sota el comandament del governador de Bàssora o del primer ministre iraquià”, va confirmar Rubaie. Els 4.500 soldats britànics presents a l’Iraq es dedicaran a la formació de les tropes iraquianes mentre Londres prepara una reducció dràstica de tropes. “El primer ministre va dir que al març hi haurà uns 2.500 soldats britànics i aleshores haurem de decidir sobre el futur”, va declarar el cap d’Exteriors britànic, David Miliband.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona