Política

Balears admet sintonia amb les reivindicacions de Catalunya sobre la reforma del finançament

Economia

El president del govern de les Illes Balears, Francesc Antich, ha admès aquest dilluns que existeix sintonia amb les reivindicacions de la Generalitat per reformar l'actual sistema de finançament però ja ha avançat que no faran ''blocs'' en la reunió que aquest dimecres han de mantenir a Madrid tots els presidents autonòmics socialistes amb el líder de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per començar a negociar un canvi del model financer.

El president balear ha assenyalat que les Illes ''ja tenen prou feina'' a defensar els seus propis interessos perquè deixin d'estar a la cua en matèria de tractament fiscal i pressupostari per anar fent ''blocs'' amb altres territoris.
Ara bé, Antich també ha admès que estan més amb sintonia amb les demandes per reformar l'actual sistema financer que fan territoris com ara Catalunya que no pas amb les aliances ja manifestes entre comunitats com Extremadura o Andalusia, que ja s'han mostrat irritades amb la proposta catalana de limitar el fons d'anivellament.

''El posicionamanet de les Illes serà el de defensar la greu situació que estem patint amb l'actual sistema. Això no vol dir que hi hagi altres comunitats autònomes que tenen uns plantejaments més similars als nostres, perquè també estan perjudicades per l'actual sistema, i altres comunitats que potser tenen uns plantejaments diferents'', ha dit Antich.

El govern balear vol negociar la proposta que ja va remetre a l'executiu espanyol fa uns mesos, i que exigeix un sistema de finançament ''més just'' per a les Illes, en què s'adaptin les inversions estatals a la població real, que ja ha superat el milió de persones. I és que, amb el model actual, l'estat continua fent els seus comptes d'acord amb el cens de l'any 1999, que era de 750 mil persones. Aquest greuge ja ha comportat dèficits econòmics en capítols tant importants com educació o sanitat i si ara es corregís, el govern de les Illes calcula que obtindria un increment d'uns dos-cents milions d'euros anuals.

L'executiu d’Antich també demanarà que es tingui en compte la població flotant, com per exemple els turistes, que també gaudeixen dels serveis públics en les seves estades a les Balears, a l'hora de calcular la despesa de cada territori i que es redimensioni la insularitat en pro de les Illes, ja que, actualment, les Canàries s'emporten un 40% més que les Balears per aquest concepte.

D'entrada, però, aquest dilluns el president de les Illes ja assenyalat que és ''una molt bona passa'' que l'executiu espanyol admeti, a través d'un informe que ha elaborat el Ministeri d'Economia i Hisenda, la necessitat de revisar la solidaritat entre comunitats: ''és una molt bona passa a tenir en compte el que diu aquest estudi, per tenir en compte els problemes reals que pateixen les autonomies. El que no pot ser és que les Balears pateixin per tenir el finançament necessari en capítols com ara educació o sanitat i demanem un sistema just que no faci que territoris com el nostre estiguin al furgó de cua'', ha dit el president balear.

Antich també ha avançat que, si bé està conforme amb el ritme de l'executiu espanyol per negociar aquest canvi de model financer, ''el calendari de negociació del model català determinarà en bona part la negociació multilateral que han d'afrontar les Illes''. Per a l'executiu balear ''és fonamental que el nou sistema de finançament estigui en marxa al 2009''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.