Política

Itàlia celebrarà eleccions anticipades el 13 i 14 d'abril

Itàlia celebrarà eleccions anticipades el 13 i 14 d'abril, com havia exigit el líder de l'oposició Silvio Berlusconi, sense haver aconseguit un consens per a la reforma de la polèmica llei electoral.

L'anunci de les dates l'ha fet el mateix ministre de Transports, Alessandro Bianchi, després d'un consell de ministres extraordinari en què només s'ha aprovat aquesta decisió.

Just abans, el president de la República, Giorgio Napolitano, ha dissolt el Parlament. Napolitano havia intentat prèviament aconseguir un consens sobre la reforma d'una llei electoral que omple el Parlament de partits petits i a  la qual s'atribueix la gran inestabilitat dels governs italians. "La dissolució de les Cambres és una decisió obligada. No es donaven les condicions per poder tirar endavant", ha declarat el cap d'Estat.

La reforma havia estat sol·licitada pel centre-esquerra, però també per importants sectors de la societat italiana, com la patronal, els sindicats i les associacions de consumidors. No obstant, Berlusconi i els seus aliats de la dreta i de l'extrema dreta, a qui els sondejos donen un ampli avantatge electoral, s'han negat des del principi a a aquesta possibilitat.

Prodi es retira

Per la seva banda, Prodi ha donat per acabada avui la seua aventura política i espera que "aquesta decisió contribueixi a asserenar els ànims" i "serveixi per tenir una campanya pacifica". Prodi ha assegurat, no obstant, que continuarà al Partit Demòcrata i que donarà suport al seu líder, l'actual alcalde de Roma, Walter Veltroni.

Veltroni ha confirmat avui la seua intenció de presentar-se en solitari a les urnes, a pesar que no s'hagi arribat a una llei electoral que afavoreixi les aliances. "El país té dret a sortir d'un període de conflictes, divisions i immobilisme polític", ha afirmat Veltroni, la decisió del qual ha estat interpretada com una novetat en el panorama polític italià.

El diari econòmic italià II Sore 24 Ore ha assegurat que "probablement no servirà per impedir que el centredreta guanyi les eleccions, però pot canviar l'escena política del país". No obstant, aquesta posició és criticada precisament per l'esquerra. Segons ells, la creació d'aquest partit provocarà el retorn de Silvio Berlusconi al poder.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.