Política

García Albiol estrena majoria davant una esquerra òrfena d’autocrítica

L’alcalde de Badalona rep els divuit vots del PP que li donen la majoria absoluta i promet governar també per als independentistes

L’oposició demana que se la tingui en compte

BADALONA

Quan un partit obté divuit de vint-i-set regidors, com ha passat amb el PP de Xavier García Albiol a Badalona, el ple de constitució del consistori només pot ser una bassa d’oli. El nou batlle va arrasar el 28-M amb un discurs que traspassa fronteres ideològiques, alhora que va saber capitalitzar el cansament de tota una ciutat amb el desgavell dels darrers vuit anys. Quatre alcaldes i sis investidures en aquest temps són el clar exemple de la inestabilitat que ho ha esquitxat tot. García Albiol, conscient que ell també forma part d’aquest desori, va deixar clar que toca mirar endavant. Des del balcó de l’ajuntament, adreçant-se sobretot en català a un públic de parla castellana, va garantir que respecta la ideologia de tothom i que només li interessa governar bé la ciutat. “Governaré per als votants del PSC, dels comuns, per als independentistes...”, va anunciar, deixant enrere aquella imatge donant suport als policies que havien atonyinat els votants de l’1-O.

I és que quan diu que no vol mirar enrere és perquè és el primer a ser conscient dels vots que té prestats, amb l’esperança que capgiri la ciutat. Inspirant-se en les paraules d’Alfonso Guerra, va garantir que, passats quatre anys, “a Badalona no la reconeixerà ni la mare que la va parir”. Amb una oposició completament decapitada, tant pel nombre insignificant de regidors com per la necessitat de trobar nous lideratges, i amb unes arques municipals amb prop de 200 milions d’euros esperant a ser gastats, la principal amenaça de García Albiol serà ell mateix, si no és capaç de donar resposta a l’esperança generada. Cal recordar que va guanyar a tots els barris de la ciutat, també els de vot tradicionalment independentista. Entre els primers reptes, els referents a la seguretat, la neteja i el manteniment de les instal·lacions esportives. La nova era García Albiol arrenca també amb la incògnita de si podrà allargar la majoria absoluta més enllà dels quatre anys.

Mentrestant, l’oposició disposarà d’un temps per rearmar-se, teixir un projecte i generar noves complicitats. Ahir, malgrat el daltabaix, l’autocrítica va brillar per la seva absència, tret d’ERC, que en algun moment la va aplicar. L’exalcalde Rubén Guijarro va aterrar al ple amb l’únic objectiu d’acomiadar-se de tothom ja que en breu deixarà l’acta de regidor. Després dels agraïments, es va oferir a García Albiol a col·laborar des de qualsevol àmbit per fer una Badalona millor. Àlex Montornès (ERC) va situar el dia d’ahir “com el primer del compte enrere per recuperar un govern de progrés” i Aïda Llauradó (ECP) va demanar a l’alcalde que tingui en compte aquest espai polític. La més crítica amb García Albiol va ser Dolors Sabater (Guanyem Badalona) que es queda com a única representant de l’espai i es va mostrar preocupada per “haver posat el govern en mans del partit més corrupte de l’Estat i de l’extrema dreta”.

LES FRASES

No vull parlar del que ha passat fins ara, no vull mirar enrere; m’heu fet confiança per mirar endavant
Xavier García Albiol
ALCALDE DE BADALONA (PP)
És l’última vegada que prenc la paraula al ple, però m’ofereixo per col·laborar, per fer una Badalona millor
Rubén Guijarro
EXALCALDE DE BADALONA (PSC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Creixen les protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona