Política

BALCANS

Sèrbia allibera els tres policies kosovars detinguts

Els agents van ser arrestats el passat 14 de juny sota la sospita de planejar un acte terrorista

Les seves detencions, titllades per Pristina de “segrestos”, van provocar una nova onada de tensió amb Belgrad

La justícia sèrbia ha posat en llibertat aquest dilluns el tres policies kosovars que va detenir el passat dia 14, provocant una nova onada de tensions amb Pristina. Els agents hauran de ser jutjats igualment a Sèrbia, segons ha informat el Tribunal Superior de Kraljevo en un comunicat que recull l’agència Efe i que s’ha emès poc després que el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, anunciés que el president serbi, Aleksandar Vucic, l’havia informat de l’imminent alliberament, exigit tant Pristina com per la UE. Orbán ha afegit que aprecia el pas fet per Vucic com una “clara prova de la cooperació estratègica” entre Sèrbia i Hongria, i del compromís de tots dos amb “la pau i l’estabilitat dels Balcans”.

La policia sèrbia va informar el 14 de juny de la detenció en territori serbi de tres policies especials de Kosova sota la sospita de planejar un acte terrorista, arrestos que Pristina va titllar de “segrestos” a l’assegurar que els agents van ser capturats en sòl kosovar. Dos dies més tard, la fiscalia va acusar els agents de possessió d’armes i per aquest motiu hauran de ser jutjats.

Les tensions entre Belgrad i Pristina van augmentar a finals de maig pel rebuig dels serbokosovars a acceptar alcaldes albanokosovars als quatre municipis del nord on es concentra la minoria sèrbia. Els alcaldes van ser escollits en votacions boicotejades pels serbokosovars, que protesten diàriament davant dels ajuntaments de tres d’aquests municipis. La nova escalada va arribar fins al punt en què el govern de Kosova va prohibir l’entrada de mercaderies sèrbies. La UE exigeix a Pristina que els alcaldes exerceixin els seus càrrecs en altres edificis fins que se celebrin nous comicis en què es demana la participació incondicional dels serbis. També exigeix la retirada dels policies especials kosovars de les seus dels ajuntaments del nord i els seus voltants, així com la retirada simultània dels manifestants serbis. La UE fa de mitjancera en el difícil diàleg per normalitzar les relacions entre Sèrbia i Kosova, antiga província sèrbia que va autoproclamar la seva independència el 2008, que Belgrad no reconeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.