Política

El PSC inicia un congrés en què aspira a ocupar la centralitat en detriment de CiU

Política

El PSC inicia aquest divendres i fins diumenge el seu XI congrés, en el qual busca ocupar la "centralitat catalanista" en detriment d'una CiU "radicalitzada en el seu sobiranisme", i en el qual s'aprovarà una nova executiva "plural", renovada en part, paritària i amb més representació territorial.

El congrés del PSC s'obre aquest divendres amb la participació davant el plenari de representants de la patronal Foment del Treball, dels sindicats UGT i CCOO, així com dels partits socis en el govern català (ERC, ICV i EUiA), segons ha informat el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, en el mateix recinte del congrés, el Palau de Congressos de Catalunya.

Està previst inicialment que dissabte també intervinguin davant la militància el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, i la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre.

A la tarda, el primer secretari del partit i president català, José Montilla, realitzarà l'informe de gestió, que serà sotmès a votació dels 1.229 delegats socialistes, tots ells acreditats electrònicament amb una credencial amb fotografia i codi de barres.

Abans que diumenge José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla clausurin el congrés, dissabte el debat se centrarà en les diferents comissions de la ponència, al qual arriben vives finalment menys d'un 25% de les 4.800 esmenes presentades inicialment.
Les set esmenes favorables o contràries que el partit tingui grup propi al Congrés han quedat finalment desactivades amb una transaccional defensada des de la direcció del partit que deixa les coses com estaven fa quatre anys: el PSC no renuncia a tenir grup propi a la cambra baixa però deixa en mans de l'executiva que ho decideixi quan així ho consideri oportú.

L'executiva no tindrà canvis pel que fa als seus màxims responsables, ja que José Montilla seguirà com a primer secretari i tot apunta que Miquel Iceta seguirà de viceprimer secretari i José Zaragoza de secretari d'organització.

Segons ha explicat Zaragoza, la futura executiva serà "plural", "sòlida", "amb gent nova i no tan nova" i, sobretot, oferirà la "nova realitat territorial" del partit després del seu creixement a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona.

Però sobretot, el secretari d'organització del PSC ha subratllat que l'objectiu últim del partit en aquest congrés és "oferir solucions als problemes dels ciutadans" i "ocupar l'espai de la centralitat catalanista" en detriment d'una CiU "radicalitzada cap al sobiranisme" després del congrés convergent del cap de setmana passat.

En aquest sentit i tal com va explicar el mateix partit fa unes quantes setmanes, el PSC apostarà per dur a terme grans infraestructures com la interconnexió elèctrica amb França (MAT) o la Ronda del Vallès (Quart Cinturó), per mantenir l'energia nuclear mentre no hi hagi una alternativa clara i per un laïcisme moderat, qüestions que fins i tot el fan ser més moderat en els seus plantejaments que el PSOE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.