Política

política

Tres anys de presó per llençar pedres als Mossos en un aniversari de l’1-O

Els fets van passar durant la celebració del tercer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys de presó tres joves que van tirar pedres als Mossos d’Esquadra en una manifestació pel tercer aniversari de l’1-O i a un d’ells li imposa sis mesos més de presó per envestir un agent, a qui haurà d’indemnitzar amb 76.647 euros per les lesions.

En la seva sentència, a la qual ha tingut accés EFE, la secció setena de l’Audiència de Barcelona absol els tres joves del delicte de desordres públics, ja que no s’ha pogut acreditar que instal·lessin barricades o cremessin contenidors, però els condemna a tres anys de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat per llançar pedres a un furgó policial amb agents a dins.

A més, a un dels tres acusats l’Audiència el condemna a sis mesos més de presó, a una multa de 1.080 euros i a indemnitzar amb 76.647 un mosso -representat per l’advocat José Antonio Bitos, del sindicat policial USPAC-, a qui va envestir en la seva fugida per evitar ser detingut, davant del qual l’agent va caure a terra, es va trencar el peroné i es va lesionar el turmell, per la qual cosa va haver de ser operat..

1 octubre del 2020

Els fets van tenir lloc l’1 d’octubre del 2020, quan l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van convocar una manifestació per commemorar el tercer aniversari del referèndum independentista del 2017.

Els tres acusats, veïns de Granollers (Vallès Oriental), van anar a la manifestació, que va sortir de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i va arribar fins a la plaça Catalunya, on un grup de manifestants van començar a posar barricades.

Segons la sentència, que es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), quan els tres acusats, actuant de manera conjunta, es trobaven a la confluència entre els carrers Pelai i Balmes, van llançar pedres contra almenys una furgoneta antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que estava en marxa amb agents a dins.

Un agent que els va veure llançar les pedres va demanar reforços, es va fixar en ells i els va seguir el rastre, sense perdre’ls de vista, fins que un grup de companys els va poder aturar poc després a la plaça Catalunya, quan encara seguien portant pedres a la mà.

Segons la sentència, quan havien de ser detinguts, un dels joves va intentar escapar i va donar una empenta a un mosso, davant del qual aquest va caure a terra i es va colpejar al cap.

Per aquest cas, el tribunal no condemna el jove, perquè considera que no va tenir intenció de causar lesions a l’agent sinó de fugir.

De fet, aquest mosso, que anava de paisà, va assegurar en el judici que li va semblar que la intenció del noi no era la de lesionar-lo sinó la de fugir, davant del qual el tribunal admet que, com sostenen els acusats, podien creure que es tractava d’una persona d’ideologia contrària a la independentista que s’hi va acostar.

Tot i això, el jove, que també va esquivar dos mossos més que intentaven parar-lo al crit d’”alto policia”, “va envestir fortament” un altre agent, en aquest cas sí, segons el tribunal, amb ànim d’atemptar contra el bon funcionament de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat.

En concret, el jove, quan fugia a “tota carrera”, va envestir el mosso, malgrat que el podia haver esquivat com havia fet amb els seus companys, i el va colpejar a la cama, davant del qual tots dos van caure a terra.

L’agent es va trencar el peroné i va patir lesions al turmell, per la qual cosa va haver de ser operat i va passar dos dies hospitalitzat i 770 sense poder efectuar les tasques habituals.

En aquest cas, el tribunal considera que l’acusat va actuar amb intenció de lesionar el mosso o si no, almenys sabent que era probable que el podia lesionar, en atropellar-lo “a gran velocitat i envestir-lo com ho va fer”, i per això li atribueix un delicte d’atemptat a l’autoritat en concurs amb un de lesions.

Per contra, el tribunal conclou que no s’ha pogut provar que els acusats participessin en la crema de contenidors ni en les barricades, per la qual cosa els exculpa del delicte de desordres públics, ja que únicament van actuar conjuntament per llençar pedres a un furgó” aprofitant l’aldarull”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.