Política

El PSOE intentarà dilatar la substitució de García-Calvo

El grup de Zapatero condicionarà el canvi a renovar tots els òrgans judicials

Amb la mort del magistrat del Tribunal Constitucional Roberto García-Calvo, designat en el seu dia pel PP, el PSOE té ara la paella pel mànec per forçar als de Mariano Rajoy a negociar la renovació dels membres del TC i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Si no s’hi avenen, el grup socialista pot dilatar tant com vulgui la substitució del magistrat conservador –que ha de fer el Congrés– i mantenir així la majoria progressista al TC perquè pugui resoldre abans de l’estiu el recurs d’inconstitucionalitat del PP contra l’Estatut.

La defunció sobtada de García-Calvo, que mai no va amagar el seu rebuig al text català, ha modificat els complicats equilibris de l’òrgan judicial, fins al punt que amb renovació o sense dels membres que des de fa temps es troben en excedència, a partir d’ara el sector progressista sempre mantindrà la majoria.

Això millora però també complica la posició que últimament tenia el govern de Zapatero, que era partidari que el TC emetés com més aviat millor una resolució donant per fet, a més, que la majoria conservadora que hi havia fins a la mort de García-Calvo forçaria una sentència que retallaria el text.

Més pressió al PSOE
Aquest canvi d’equilibris interns del TC afegeix una dosi de responsabilitat a l’executiu socialista sobre el resultat de la sentència, ja que una hipotètica retallada dels pilars fonamentals o una lectura restrictiva del text no podrà ser atribuïda, com s’assenyalava fins ara, a la pressió del PP sobre els magistrats conservadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.