Política

ERC "estudiarà" la proposta de Chacón de formar grup amb ICV i Na-Bai però no veu amb mals ulls mantenir-se al mixt

ERC "estudiarà" la possibilitat de formar grup amb IU-ICV i Nafarroa Bai (Na-Bai) a la propera legislatura, però no està disposada a pagar peatge i a priori no veu amb mals ulls mantenir-se com a primera força del grup mixt. És la resposta d'ERC a la petició que ahir Carme Chacón va fer a Joan Ridao en una trobada informal a Madrid a canvi de que els tres partits d'aquest hipotètic grup no votin contra la investidura de Zapatero.

Segons fonts d'ERC, es va tractar tan sols d'un "intercanvi d'impressions" en què no es va assolir cap compromís. Demà al matí es produirà un nou contacte amb el PSOE al Congrés dels Diputats en les reunions que Joan Ridao i Joan Herrera mantindran amb el secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, de cara a la investidura de Zapatero.

Malgrat tot, ERC no està disposada a "pagar peatges" per formar grup, i per tant, es manté a l'expectativa amb disposició de mantenir "converses amb tothom". "Estem al mixt –apunten aquestes fonts– i no ho veiem com una mala sortida", i "en cas que hi hagués alguna altra opció hauria de portar beneficis sense renunciar als nostres postulats i posicions".

ICV, de la seva banda, manté obertes les portes però es desentén de qualsevol entesa que ERC i PSC assoleixin de forma bilateral. Joan Herrera ha apuntat que la seva formació "estudiarà totes les possibilitats" i parlarà aquest mateix dimarts amb ERC i IU sobre la qüestió, però que "el seu punt de partida és el grup mixt". Herrera ha assenyalat que Joan Ridao no pot assumir la representativitat de les tres formacions i, paral·lelament, s'equivoca d'interlocutor, perquè qui conduirà aquestes negociacions és José Blanco, i no Carme Chacón.

Totes tres formacions sumarien sis diputats (tres d'ERC, dos d'IU-ICV i un de NA-Bai) i superarien d'aquesta manera els dos requisits del Reglament per formar grup, tenir més de cinc diputats i sumar el 5% del cens (1,17% ERC, 3,80 % IU-ICV i 0,24 Na-Bai).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.