Política

BADALONA

Pacte de silenci entre García Albiol i l’oposició per encobrir un augment de sous

El govern de Badalona, integrat per la majoria absolutíssima del PP de Xavier García Albiol i els partits de l’oposició, no han necessitat ni un mes per demostrar que, quan cal arribar a acords, tothom rema a favor. En aquest cas, però, el pacte no fa referència a grans projectes de ciutat sinó que els principals beneficiaris seran els comptes corrents de l’alcalde i dels regidors del consistori, a excepció de l’única representant de Guanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater.

El PP i tres partits de l’oposició (PSC, ERC i En Comú Podem) han acordat una millora salarial que ha passat totalment desapercebuda ja que l’acord per tirar-la endavant sense fer cap mena de soroll incloïa dividir l’expedient en dos plens i fer entrar per urgència, a la segona sessió, l’augment més significatiu.

El 28 de juny, el primer ple en què s’eleva el nou cartipàs municipal, recollia els sous actualitzats, amb la corresponent pujada de l’IPC. El 24 de juliol, el nou augment va superar el filtre del ple, amb el vot unànime de totes les forces. El sou de l’alcalde és l’únic que no ha estat modificat (66.765,87 euros) però García Albiol cobra de la Diputació de Barcelona i la quantitat és superior. A Badalona, si vol, pot cobrar dietes. En aquest sentit, la quantitat màxima anual per aquest concepte s’ha apujat, en el cas del batlle, d’uns 20.000 a 39.500 euros. El sou dels tinents d’alcalde es va incrementar el darrer ple un 13,4% (IPC a banda), fins als 69.500 euros. La resta de regidors del govern, a grans trets, passen de cobrar els 61.293,26 euros acordats al juny als 66.250 fixats amb la modificació. Alguns regidors, en funció de la responsabilitat, cobraran 63.000 euros anuals.

El pacte no tindria raó de ser si l’oposició no en sortís beneficiada. El president de cada grup tindrà una retribució de 69.500 euros anuals, com un tinent d’alcalde. El sou recollit a l’expedient del 28 de juny era de 61.293,26. Els portaveus de cada grup municipal –Guanyem és l’únic que ha de concentrar els càrrecs de presidenta i portaveu en una única persona– passen de 61.293 a 63.000 euros.

Però darrere aquesta suposada discreció (el segon expedient parla de “modificació d’aspectes econòmics” i ni hi apareix la paraula retribució) s’amaga un pacte de silenci que inclou diferents variants. Al ple hi ha 27 regidors i només 18, per llei, poden tenir dedicació exclusiva pagada amb diners del consistori. Com que el PP ha format un govern de 18 regidors, d’entrada les 18 assignacions podrien ser per a aquests regidors però aleshores l’oposició quedaria escapçada i ningú s’hi podria dedicar en cos i ànima.

Aquí és on entrarien les negociacions entre el govern de García Albiol i la resta de forces: PSC, ERC, En Comú Podem i Guanyem. Dins del govern local hi ha l’alcalde i alguns regidors que cobren el sou provinent d’altres administracions, un fet que permet alliberar la caixa municipal. És el cas de Xavier García Albiol i Daniel Gràcia, membres de la Diputació de Barcelona, i en breu s’hi afegirà Cristina Agüera, que és una de les noves representants del PP al Congrés dels Diputats. Cada sou que es resta es pot derivar a un regidor de l’oposició.

De moment, el ple ja ha aprovat la dedicació exclusiva de Fernando Carrera (PSC) i Àlex Montornès (ERC). Aïda Llauradó també cobra de la Diputació de Barcelona. Diferents moviments haurien de permetre, en breu, que fins a sis regidors de l’oposició tinguin dedicació exclusiva, mentre que a Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú) se li reserva una assignació del 75%, un cop renunciï a l’acta de diputada al Parlament, com ha anunciat que farà. García Albiol hauria amenaçat de deixar-los sense les dedicacions exclusives, si el soroll per l’increment és excessiu.

L’oposició no ha volgut renegar del deu dret a disposar d’hores per dedicar-les a fiscalitzar el govern local, però ha abaixat el cap davant l’avís. I també, sigui dit, es beneficia de l’augment de sous.

Guanyem Badalona en Comú és, però, l’única formació que no treu benefici de l’acord. La seva única regidora, Dolors Sabater, estarà en un règim del 75% de dedicació. El grup municipal també rebrà una assignació inferior a la de l’anterior mandat. Malgrat aquests tripijocs entre el PP i les principals forces de l’oposició, Guanyem va aprovar els dos punts en què es reflecteix les retribucions. Fonts del partit recorden que sempre aproven el cartipàs i que el darrer augment previst va arribar a cada grup poca estona abans del ple, entre un munt de punts que entraven per urgència.

Per la seva banda, des del Partit Popular han explicar que l’augment de sou respon a una actualització de preus que, fins i tot ara, continua per sota de la recomanació feta per la Federació de Municipis de Catalunya. Recorden que s’ha actuat en la línia d’altres grans ciutats, com Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet. Respecte al pacte de silenci, neguen que sigui així, com rebutgen que l’alcalde hagi amenaçat els grups de retirar-los assignacions. “Ha estat un acord i un pacte entre tots”, assenyalen.

LES XIFRES

69.500
euros
anuals és el sou fixat per als tinents d’alcalde i els presidents del grups municipals, excepte Guanyem
18
dedicacions
exclusives hi pot haver entre els 27 regidors, pagades amb diners de les arques municipals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.