Política

La policia belga avorta l'intent de fuga d'un terrorista tunisià d'Al-Qaida empresonat i arresta catorze extremistes amb armes i explosius

El govern creu que un atemptat "pot estar en procés de preparació"

La policia belga va reforçar ahir les mesures de seguretat a Bèlgica i als diversos punts estratègics de la capital federal, Brussel·les, durant les festes de Nadal a causa del risc d’un atemptat vinculat a un grup de suport a un terrorista tunisià lligat a Al-Qaida, que està empresonat des del setembre del 2001.

El govern “disposa d’elements que indiquen que un atemptat podria estar en curs de preparació”, va declarar el primer ministre belga Guy Verhofstadt en el seu discurs de política general al Parlament. L’amenaça es produeix després que la policia antiterrorista hagi detingut 14 suposats islamistes, a qui acusa d’haver preparat la fugida de la presó del terrorista tunisià Nizar Trabelsi aportant-hi “armes i explosius”. Els sospitosos havien de comparèixer al llarg de la nit davant el jutge, segons va precisar el portaveu de la fiscalia federal belga, Lieve Pellens.
Trabelsi, de 37 anys, va ser arrestat dos dies després dels atemptats de l’11-S a Nova York i Washington i condemnat definitivament el juny del 2004 a deu anys de presó a Bèlgica per haver preparat, juntament amb diversos simpatitzants islamistes, un atemptat contra una base militar belga on hi ha establerts soldats nord-americans. Exjugador de futbol professional, Nizar Trabelsi es va incorporar fa uns quants anys als comandos del líder d’Al-Qaida, Ossama bin Laden, a qui va trobar a l’Afganistan.
La fiscalia federal, que va reclamar la inculpació formal dels catorze detinguts per “participació en les activitats d’un grup terrorista”, va revelar que entre els detinguts hi ha Malika el-Arud, viuda de l’assassí d’Ahmed Xah Massud, heroi de l’oposició antitalibana a l’Afganistan abatut el 9 de setembre del 2001.

La fiscalia va subratllar que tots els detinguts estaven “encoratjats per una visió extremista de l’Islam”. Per ara, cap element concret demostra que preparessin un atemptat en territori belga, “però res exclou que aquest grup pogués desenvolupar altres projectes”, va afegir Lieve Pellens. La representant del ministeri públic va remarcar la decisió de les autoritats de reaccionar de manera “dissuasiva” en aquest període en què l’amenaça és més “elevada”.

En conseqüència, les mesures de vigilància han estat reforçades “en els indrets amb una gran afluència” de la capital –estacions de metro, enllaços ferroviaris, mercats nadalencs, barris comercials– així com a l’aeroport de Brussel·les. Aquestes mesures estan previstes fins al 2 de gener, però poden ser prolongades.

Bèlgica, que acull el quarter general de l’OTAN i les institucions de la Unió Europea, mai ha estat l’objectiu directe d’atacs islamistes. Amb tot, lluita des de fa anys contra les xarxes terroristes que utilitzen el seu territori com a base. En total, quatre processos vinculats al terrorisme s’han instruït des de l’11 de setembre del 2001. L’últim fa referència a una xarxa de reclutament de kamikazes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.