Barcelona
Ucraïna, capital Montjuïc
La comunitat ucraïnesa es concentra amb motiu del dia de la independència
Es desplega una gran bandera per sumar-se a una cadena humana planetària
Barcelona enviarà a la tardor més ajut humanitari
El març del 2022 el recinte firal de Montjuïc va ser el lloc escollit per les autoritats per situar-hi el punt d’acollida als refugiats ucraïnesos que fugint de la guerra del seu país arribaven a Catalunya buscant-hi refugi. Es va organitzar un sistema àgil d’acollida que va permetre donar permisos de residència temporal a un total de 28.000 persones, la majoria dones i infants.
Ahir, Montjuïc va tornar a ser centre de pelegrinatge de la comunitat ucraïnesa a Catalunya amb motiu d’un acte convocat per celebrar el 32è aniversari de la independència del seu país. Van ser centenars els que hi van fer cap, desafiant la calor extrema que feia ahir a la tarda a Barcelona, i a la plaça Puig i Cadafalch, davant de les columnes que simbolitzen la senyera, van desplegar la seva, de bandera, un llarguíssim drap de color blau i groc al llarg del qual es van anar situant els concentrats. Es tractava de participar en la cadena humana que ahir hi havia convocada a multitud de ciutats ucraïneses i d’arreu del planeta per reivindicar la plena sobirania del país i la fi de l’agressió militar russa.
La concentració, amb el sentiment patriòtic a flor de pell, va ser un constant desfilar de dones vestides de groc, o de blau, homes amb la samarreta de la selecció del seu país, altres dones abillades amb la vestimenta tradicional, i molts amb banderes. També va ser una petita fira de productes ucraïnesos i es van recollir diners per destinar-los a ajuda humanitària.
Aquesta ajuda tindrà un gruix especial la propera tardor, quan l’Ajuntament de Barcelona organitzarà un nou comboi cap a Ucraïna. Així ho va anunciar en l’acte l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, que va recordar que la ciutat de Kíiv és la ciutat convidada a les festes de la Mercè d’aquest setembre. L’alcalde va expressar la solidaritat de la ciutat de Barcelona amb el poble ucraïnès, i va denunciar l’actuació de Rússia pel que va definir com “una agressió contra la democràcia i els valors fundacionals d’Europa”.
Al seu torn, el cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Vorobyoyv Artem, va donar mostra de la tenacitat del seu país afirmant que “Ucraïna segueix el seu camí cap a la Unió Europea”. Acabats els parlaments, grups vocalistes de Barcelona i Guissona van prendre el relleu.