Rússia
Putin vol fer passar per l’adreçador els ‘wagnerians’
El president rus signa un decret que obliga els membres de les formacions armades, voluntaris i mercenaris a jurar lleialtat a la bandera
Abans de la rebel·lió fallida, Wagner ja s’hi havia negat
Obviant les lleis russes i intentant posar sota control estatal estricte tot aquell implicat amb l’exèrcit, el president rus, Vladimir Putin, va signar ahir un decret, publicat avui al web del Kremlin, a través del qual obliga els membres de totes les formacions armades, inclosos els destacaments de voluntaris i els grups de mercenaris de Wagner que combaten a Ucraïna i altres contractistes militars privats, a jurar lleialtat a la bandera russa. La llei no fa cap referència a un obligat jurament a aquells que no pertanyen a l’exèrcit.
En el seu moment, el grup Wagner ja es va negar a subordinar-se al ministeri de Defensa, conflicte que va desembocar en la rebel·lió armada fallida fa dos mesos, segons informacions del diari britànic The Guardian i l’agència espanyola EFE.
El decret obliga qualsevol persona que realitzi tasques en nom de l’exèrcit o que doni suport a allò que Moscou anomena la seva “operació militar especial” a Ucraïna a prestar jurament formal de lleialtat a Rússia.
Els combatents han de prometre el seu compromís ferm amb la nació, “a seguir estrictament les ordres del seus comandants i superiors, i a complir amb consciència les seves obligacions”, escriu el diari Moscow Times.
Putin va firmar el decret divendres passat, dos dies després que l’avió privat en què viatjava el cap dels paramilitars, Ievgueni Prigojin, s’estavellés en el centre de Rússia.
Molts interrogants
Les autoritats russes continuen investigant el sinistre de l’avió en el qual, segons la versió oficial, viatjava el líder del Grup Wagner. Mentre, es multipliquen les conjectures sobre l’incident. Tot i que fins i tot el president rus va donar per mort Prigojin, fins a dia d’avui la seva mort no ha estat confirmada jurídicament amb proves d’ADN, necessàries degut a la condició en que van quedar els cossos dels ocupants de l’avió sinistrat dimecres passat.
La identificació a través d’anàlisi comparatives de material genètic podria allargar-se alguns dies, ja que depèn de l’entrega de mostres d’alguns familiars directes de les persones mortes, segons va explicar al digital Fotanka.ru el metge forense, Vladimir Skakun.
Tanmateix, el cap del Kremlin és considerat unànimement per la premsa independent i per l’oposició russa com el principal sospitós d’haver provocat la catàstrofe aèria, unes insinuacions que van tenir rèplica immediata per part del portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, durant la primera roda de premsa telemàtica que va oferir després d’un parèntesi de gairebé tres setmanes: “És tot mentida”, va reblar.
Putin ja havia trencat el seu silenci la vigília, transmetent el seu condol per la mort de les deu persones en la catàstrofe aèria, alhora que va alabar la figura de Prigojin, malgrat haver-lo acusat de traïció fa tan sols dos mesos, quan es va revoltar contra el Kremlin. Tot i això, molts mitjans s’afanyen a recordar que Putin no perdona la traïció, que és com ell va qualificar la rebel·lió dels wagnerians.
Seu a Bielorússia
D’altra banda, el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, va afirmar ahir que va alertar Prigojin a través de Putin de que tenia informació de que es preparava un atemptat contra ell. Lukaixenko va afegir que el líder dels Wagner li va confirmar posteriorment de que havia rebut l’avís.
Sobre el decret firmat per Putin, Lukaixenko s’ha apressat a afirmar avui que “Wagner està viu i viurà a Bielorússia, per molt que alguns no ho vulguin”, alhora que ha restat importància a les imatges de satèl·lit que mostren que s’ha reduït la mida del campament de Wagner a l’est del país, afirmant que en uns dies “tots estaran aquí, unes 10.000 persones”. Tot i això, el portaveu del Kremlin ha afirmat, tot i negant-se a comentar el futur de Wagner, que el grup paramilitar “legalment no existeix”.