Política

Matança a la mesquita

Les forces de seguretat del Pakistan van assaltar ahir el complex de la Mesquita Vermella d'Islamabad, on des de dimarts de la setmana passada s'havien atrinxerat diversos centenars de radicals protalibans armats -que exigien al govern la implantació de la xara (llei islàmica)-. Es complia així l'amenaça llançada el cap de setmana pel president Pervez Musharraf d'eliminar tots els islamistes que no es rendissin.

L'atac, en què segons un primer balanç oficial van morir almenys 50 radicals i vuit soldats, es va produir a trenc d'alba, immediatament després que el govern donés definitivament per fracassades les negociacions entre els protalibans i una delegació de clergues i polítics creada diumenge pel general Musharraf.

Els combats al complex que acull la mesquita i dues escoles alcoràniques es van allargar durant més de 18 hores, durant les quals es van sentir nombroses explosions i tirotejos. "És un complex molt gran, hi ha molts edificis i combatem habitació per habitació", va declarar el portaveu de l'exèrcit pakistanès. Un breu alto al foc va permetre a mig matí la sortida d'uns 50 rebels i unes 60 dones i nens que es van rendir. I en la represa dels combats va ser abatut a trets el cap dels amotinats, el clergue Abdul Rashid Ghazi, que durant els vuit dies de setge havia estat la cara pública dels rebels i que havia anunciat que preferia morir a rendir-se. El seu germà, el líder de la mesquita, va ser capturat dimecres quan intentava fugir del setge policial vestit de dona.

Ahir al vespre les autoritats asseguraven que els comandos de les forces especials controlaven el 90% de l'enorme complex dissenyat per acollir 7.000 alumnes, però que encara combatien contra els darrers reductes de resistència. "Estan molt ben armats. Tenen bombes i metralletes", va dir el portaveu militar, que va afegir que els soldats "han d'anar amb compte. Encara tenen unes desenes de dones i nens als soterranis". Les autoritats han acusat els rebels d'usar-los com a ostatges, però, de fet, la majoria de dones han participat activament en la revolta.

Als voltants de la mesquita, situada a pocs centenars de metres del Parlament i diversos ministeris, s'hi van aplegar els familiars dels atrinxerats, que van criticar les autoritats per l'assalt violent i per haver donat per trencades les negociacions "massa d'hora".

Implantar la llei islàmica
El govern s'ha justificat dient que els estudiants havien perdut el control de la revolta, que havia passat a mans de milicians de grups propers a Al-Qaida infiltrats. Els darrers mesos els responsables de la mesquita, que és el principal centre de difusió de les idees protalibanes d'Islamabad, per pressionar el govern perquè apliqui la llei islàmica han llançat un seguit d'accions violentes que han situat el general Musharraf entre l'espasa i la paret.

En el marc d'aquesta campanya, dimarts passat un grup d'estudiants van atacar amb armes de foc la policia i es van atrinxerar a la mesquita. En un primer moment el general va rebutjar respondre'ls amb violència per por de provocar les ires dels islamistes. Però ahir es va decidir a mostrar una imatge de fortalesa davant els EUA, que el pressionen perquè actuï amb contundència contra els radicals. En aquest sentit, el portaveu del ministeri d'Interior va declarar que la mort del clergue Ghazi "ha estat una lliçó per als radicals de tot el país".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.