grècia
Un empresari i extreballador de Goldman Sachs s’imposa a les primàries de Syriza
Stefanos Kasselakis agafa el relleu a Alexis Tsipras
El nou líder del moviment, gai i liberal, trenca amb el missatge tradicional de l’esquerra grega
ç
L’empresari Stefanos Kasselakis, un antic treballador de Goldman Sachs –un dels grups de banca d’inversió i valors més grans del món–, ha estat elegit nou secretari general de Syriza després de guanyar aquest diumenge la segona volta de les eleccions primàries per escollir el nou líder del principal partit de l’oposició grega després de la dimissió de l’exprimer ministre Alexis Tsipras.
Kasselakis. de 35 anys, gai i liberal, s’ha imposat davant l’exministra de Treball i candidata favorita de l’aparell del partit, Efi Ajtsioglu, de 38, per un ampli marge. Informa aquest dilluns l’agència Efe que amb el 75% dels vots emesos pels afiliats escrutats, l’empresari ha obtingut el 56,7% dels suports davant el 43,3% de la seva adversària.
Kasselakis no encaixa ni en la política grega ni en la imatge de l’esquerra del país hel·lè. Més aviat liberal pel que fa a l’economia i els drets socials, Kasselakis, residia fins ara als Estats Units, on va anar a viure amb la seva família quan tenia 14 anys. És obertament gai. Està casat amb un infermer als Estats Units, perquè a Grècia no es permet el matrimoni entre persones del mateix sexe. No té experiència en la política grega. De fet, és membre de Syriza des de fa un mes, però sembla haver convençut a les bases del moviment d’esquerres amb la seva estratègia de presentar-se com un home que va tirar endavant pel seu propi esforç individual i com “l’única opció” amb possibilitats de desembarcar del poder a l’actual primer ministre, el conservador Kyriakos Mitsotakis.
Atès que Kasselakis no té escó al Parlament, els diputats del principal partit de l’oposició grega no comptaran amb la presència del seu líder a la cambra.
Després de dur Syriza al poder i encapçalar la formació en els últims quinze anys, Tsipras va dimitir a final de juny passat quan el partit va caure fins al 18% dels vots, gairebé la meitat del que havia obtingut el 2019, i va perdre davant la conservadora Nova Democràcia de Mitsotakis, que es va imposar amb més del 40% dels suports.
Tsipras va ser investit com el primer cap de govern de l’esquerra radical de Grècia el 2015 sota la promesa de posar fi a les mesures d’austeritat aleshores imposades per la UE en el marc dels rescats financers per treure el país de la profunda crisi de deute sobirà que patia.
Aquell mateix any, Tsipras va accedir finalment a un nou rescat i una nova tanda de retallades, la qual cosa va provocar el desencís en una gran part de la societat del paí hel·lè i va dirigir molts grecs cap a les files conservadores.