Política

economia

La reducció de la jornada laboral irrita les patronals

CCOO celebra l’acord programàtic de PSOE i Sumar mentre la CEOE adverteix que pot frenar la creació d’ocupació

Els agents socials han opinat sobre un dels punts estrella de l’acord programàtic entre el PSOE i Sumar per reeditar un govern de coalició, la reducció de la jornada laboral, i com era d’esperar les visions son totalment contraposades. Per al secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, que les dues formacions s’hagin compromès a abordar aquest debat i també regular l’acomiadament és positiu, mentre que les patronals ja han posat el crit al cel. La CEOE ha advertit que aquestes mesures poden tenir “un impacte negatiu per l’activitat de les empreses, en especial de les pimes i els autònoms, i per tant pel creixement de l’economia i la creació d’ocupació”. Per la seva banda, Foment ha rebutjat una reducció “generalitzada i per llei” de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals perquè suposaria “costos addicionals per a les empreses, la contractació de més persones i més hores extraordinàries”.

El director laboral de Foment, Javier Ibars, ha volgut matisar que l’organització no està “en contra d’una reducció de la jornada laboral per principi” sinó que s’oposen a què es vulgui fer “de manera uniforme” a tots els sectors, informa l’ACN. Segons Foment, l’alternativa és una “reordenació i flexibilització del temps de treball”, amb mesures com la jornada contínua o menys temps per dinar. La patronal catalana ha defensat que la mesura, en tot cas, s’hauria de negociar en el marc del diàleg social i la negociació col·lectiva. “Per aquesta via sí que es pot començar a treballar”, ha dit Ibars. Per a la CEOE, és “un atac al paper constitucional dels agents socials” que el PSOE i Sumar plantegin una reducció de la jornada laboral “a esquenes dels interlocutors socials i amb un afany intervencionista evident”. Segons la patronal, la regulació de la jornada laboral “s’ha de tractar sector per sector i empresa a empresa”, tenint en compte la productivitat i les “necessitats organitzatives” de les companyies.

També el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha reflexionat que la regulació de la jornada ha d’oferir a nivell normatiu un “còmput global” perquè després s’apliqui a cada àmbit i sector econòmic segons les seves peculiaritats, tot i que en el seu cas ha demanat a Catalunya “ser una mica més ambiciosos” i treballar per arribar a les 35 hores setmanals a través de la negociació col·lectiva. De fet, segons Comissions Obreres, ja hi ha diversos àmbits a Catalunya on s’aplica la jornada de 37,5 hores. Pacheco també ha celebrat el compromís de les dues formacions en la regulació de l’acomiadament, ja que creu que ha de ser “més coherent amb el dany i el perjudici que genera a la classe treballadora”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.