Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Líders de la UE demanen protegir els civils i facilitar l’entrada d’ajuda a Gaza

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea ultimen demanar “pauses i corredors” humanitaris per entregar material humanitari als palestins

Els caps d’Estat i de govern de la UE han fet aquest dijous una crida a protegir els civils en el conflicte i a facilitar l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja, a la seva arribada a la cimera de Brussel·les, que finalitza aquest divendres. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha demanat “unitat” davant les divisions sobre demanar una treva perquè l’ajuda humanitària arribi a la Franja. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha demanat “unitat” en un “moment de gran agitació”, mentre el canceller alemany, Olaf Scholz, s’ha mostrat segur que Israel complirà el dret internacional en la resposta a l’atac de Hamàs, informa l’ACN.

El conflicte entre Israel i Hamàs és el tema central de la cimera de tardor que se celebra a Brussel·les. Els Vint-i-set estan d’acord en condemnar l’atac brutal de Hamàs, també en el dret d’Israel a defensar-se dins del dret internacional i també en fer arribar ajut humanitari a Gaza.

La qüestió és el terme a utilitzar per demanar a Israel que permeti l’entrada d’aquesta ajuda d’emergència a Gaza. Sobre la taula, explica l’ACN, tenen la idea d’una “pausa humanitària” o “pauses humanitàries” davant les divisions per demanar un alto el foc. Ara bé, països com Alemanya, un dels que ha mostrat un suport més ferm a Israel, diuen sentir-se més còmodes amb altres termes, com “finestra humanitària”.

A l’arribada a la cimera, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha dit preferir el terme “alto el foc amb objectius humanitaris”, però també “almenys” amb el de “pausa humanitària”. Per la seva banda, informa l’ACN, el primer ministre finlandès, Petteri Orpo, ha dit que cal respectar els drets humans i que l’ajuda humanitària ha d’arribar a Gaza. “Hem de trobar la manera de fer-ho”, ha afirmat, mentre el primer ministre de Bulgària, Nikolai Denkov, ha confiat que els 27 trobaran un “llenguatge comú”.

“És necessari un alto el foc, una pausa humanitària”, ha dit el primer ministre portuguès, Antonio Costa, que ha afegit que l’important és que es creïn les condicions perquè l’ajuda humanitària arribi a la Franja. El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha destacat que és “imperatiu absolut” que s’obrin corredors humanitaris a la Franja i que “si cal hi hagi una pausa humanitària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.