Política

De Madre es perfila com a successora de Maragall a la cúpula del PSC

Política

Totes les mirades buscaven ahir en la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, un gest, una paraula que apuntés si seria o no la substituta de Pasqual Maragall a la presidència de la formació. El primer secretari, José Montilla, reia per sota el nas i no deixava anar cap pista sobre el primer escalafó de la nova executiva que ha de perfilar, quan algú se li acostava. "Això toca demà", apuntava a la sortida del conclave. De Madre tampoc insinuava cap pista i gairebé tots els dirigents donaven per fet que seria ella o no serà ningú. És a dir, que el càrrec es deixaria vacant en cas que aquesta diputada al Parlament decidís no assumir aquest càrrec, que a la pràctica ve a ser més de representació i institucional, ja que el pes de la direcció recau en el primer secretari. La hipòtesi de deixar buida la presidència anava quedant aparcada a mesura que passaven les hores i es donava per molt perfilada la seva acceptació del càrrec.

I és que des de bon matí, l'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va exhibir els seus dots de comandament en rectificar el president del congrés, l'alcalde Jordi Hereu, sobre la intervenció que anava a fer. De Madre no va esperar que Hereu la cridés i va recordar a l'àrbitre de la cimera que l'informe polític que havia anunciat el feia a la tarda el primer secretari i que ella feia una salutació d'agraïment als convidats. Hereu va acceptar l'esmena, però va demanar-li que no li tornés a fer de president del congrés.
De Madre va emplaçar els delegats que no oblidin el llegat de 30 anys de treball i va citar alguns dirigents ja desapareguts. La vicepresidenta del PSC va definir el seu partit com el que sap traçar el camí perquè Catalunya avanci amb "ambició" i sense "ensopegar" amb les dificultats del present.

L'exalcaldessa, amb una salut fràgil, presentarà avui una declaració de principis ideològics del partit, una iniciativa innovadora en la qual estava treballant la formació socialista. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, farà el mateix amb l'anomenat pacte territorial, juntament amb alcaldes que l'han firmat com el de Tarragona, Pep Fèlix Ballesteros; el de Lleida, Àngel Ros, i la de l'Hospitalet, Núria Marín. Tots podrien incorporar-se a l'executiva del PSC, juntament amb l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, i la diputada al Congrés, Meritxell Batet, que està de ponent en una de les comissions on es debaten les esmenes a la ponència marc.

Es dóna per segura la sortida de la senadora Maite Arqué, juntament amb la de l'exministre Joan Clos, en ser nomenat ambaixador, així com la secretària executiva de solidaritat i cooperació, Maria Lluïsa Ferré. Montilla seguirà tancant avui el trencaclosques de l'executiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.