PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG registren telemàticament la llei d’amnistia
Contempla tots els casos relacionats amb el procés des del 2012 fins a l’actualitat
PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han registrat conjuntament aquest dilluns la llei d’amnistia, que contempla tots els casos relacionats amb el procés des de 2012 fins a l’actualitat.
Les formacions han optat per fer el registre telemàticament, i no de forma presencial, segons recull l’ACN. La previsió és que, a partir d’aquí, la Mesa, on hi ha majoria progressista, qualificarà la norma la setmana que ve i els grups demanaran una tramitació urgent. El registre de la llei, batejada Llei orgànica d’amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya, arriba just després que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, hagi convocat el ple d’investidura que tindrà lloc aquest dimecres i dijous, 15 i 16 de novembre.
La Llei d’amnistia arriba al Congrés després de mesos de negociació entre el PSOE i les formacions independentistes catalanes i enmig d’una forta onada de protestes al carrer. De fet, algunes formacions com el PNB i Bildu no han rebut el text final fins aquest mateix dilluns.
Finalment, els socialistes han aconseguit que la norma porti el segell de totes les formacions que donaran suport al text quan es voti. Pel que fa al seu format, s’ha registrat com a proposició de llei, és a dir, a iniciativa dels grups, i no com a projecte de llei del govern espanyol, de manera que no ha calgut fer els tràmits previs preceptius i demanar criteri a òrgans com el Consell General del Poder Judicial i el Consell d’Estat.
Un cop registrada, la llei superarà la setmana que ve la qualificació de la Mesa del Congrés. No serà a la reunió de la Mesa d’aquest dimarts, perquè segons ha apuntat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, seguirà el seu curs normal, i la Mesa acostuma a qualificar les lleis que arriben fins divendres.
Un cop qualificada per la Mesa, la llei iniciarà els seus tràmits. El primer serà la presa en consideració al ple del Congrés dels Diputats, on previsiblement obtindrà 178 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bilu, PNB i BNG) i 172 en contra (PP, Vox, UPN i CC). Si en aquest punt els grups aproven que també es tramiti per la via d’urgència, els temps es redueixen a la meitat respecte als d’una tramitació normal.
Posteriorment, la norma se sotmetrà al tràmit d’esmenes a la totalitat i d’esmenes parcials, i finalment se celebrarà un ple per aprovar el text resultant.
Un cop superat el Congrés, la reforma anirà al Senat. El PP ha iniciat una reforma del Reglament de la cambra alta per dilatar-ne l’aprovació. Es tracta de donar la potestat a la Mesa de la cambra alta, controlada pel PP, per decidir si les iniciatives enviades des del Congrés es tramiten per la via d’urgència, que és de 20 dies en comptes dels dos mesos del procediment ordinari. El Senat rebutjarà la llei amb tota probabilitat, de manera que el text tornarà al Congrés per quedar definitivament aprovada.
Mentrestant, el Congrés dels Diputats està absolutament blindat per evitar que les mobilitzacions antiamnistia dels últims deu dies, moltes de les quals han acabat amb aldarulls, arribin a la Carrera de San Jerónimo.