Política

La Pasionaria, a Sant Pere de Torelló

Una associació memorialista polonesa identifica l’indret exacte d’una quinzena de fotografies del comiat d’Ibárruri a brigadistes internacionals al municipi osonenc el 1938

Hi apareixen nens del poble amb el puny alçat

La dirigent comunista espanyola Dolores Ibárruri arengant el 15 de desembre del 1938 la brigada Dombrowski, formada per voluntaris polonesos, hongaresos, ucraïnesos, bielorussos, lituans i letons –molts dels quals, jueus–, al carrer de l’Església de Sant Pere de Torelló per acomiadar-los, amb senyeres als balcons, expectació del veïnat i nens del poble alçant el puny. Són les estampes que es veuen en la quinzena de fotografies procedents d’arxius de Varsòvia que l’ associació Voluntaris per la Llibertat de Polònia ha identificat. “A Sant Pere de Torelló hi havia un camp de desmobilització. Estaven esperant què fer al final de 1938, després del comiat de Barcelona. Va anar-hi la Pasionaria a fer un míting de comiat i hi ha fotos d’aquell míting. Durant molt temps no sabíem on van prendre les fotos i jo vaig descobrir que era a Sant Pere de Torelló”, explica Jeremi Galdámez. Són imatges que els brigadistes es van endur amb la retirada. També hi ha documents com el programa d’actes de la visita de la Pasionaria i fotos de brigadistes demanant-li autògrafs.

D’Osona els van traslladar a Palafrugell (Baix Empordà) a principis del 1939, però van tornar un altre cop al front per protegir la població civil en retirada cap a l’exili. “És la segona història de les Brigades Internacionals, que molta gent desconeix perquè els brigadistes americans o francesos ja havien marxat”, recorda Galdámez. Van ser poques setmanes de lluita al nord de Barcelona, que ja havia caigut, en poblacions com Granollers, per contenir l’implacable avanç franquista. Aquesta setmana Galdámez serà a Sant Pere de Torelló per continuar les seves investigacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona