Política

Vilagrà diu que milloraran l’abast de la llei d’amnistia amb esmenes

La consellera de la Presidència no tanca la porta a crear un grup de treball per avaluar el compliment i aplicació de la llei

La CUP insisteix en crear un observatori amb la societat civil

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat al Parlament que estan “estudiant fins a la darrera coma per assegurar que no hi hagi cap ambigüitat” en el redactat de la llei d’amnistia perquè “pugui incloure tothom” i que treballaran en al redacció d’esmenes “per millorar el text”, una inciiativa que Junts ja va deixar clar que no faria. En resposta a una interpel·lació de la CUP al Parlament, la consellera ha assegurat que aquesta és una de les qüestions que tractaran a la reunió extraordinària de l’executiu d’aquesta tarda convocada pel president Pere Aragonès, ja que també “posem alertes” i la qüestió “del seguiment i de com s’aplica és una element rellevant que com a govern obrirem portes i farem la feina que calgui”.

D’aquesta manera Vilagrà no ha tancat la porta a la creació de l’observatori amb membres de la societat civil, entitats i partit que exerceixi de “verificador” sobre l’aplicació de la llei que ha proposat el diputat de la CUP, Xavier Pellicer. El cupaire ha assegurat que presentaran una moció per a la seva creació i feia extensible la demanda de suport a ERC, Junts i comuns després d’expressar els seus dubtes sobre l’abast real de la seva aplicació, el fet que la no inclogui tots els delictes d’odi i de lluites pels drets humans, l’habitatge i la llibertat d’expressió que afecta, per erxemple al raper Pablo Hasél, l’exclusió del retorn econòmic dels represaliats ja sancionats i perquè fa una amnistia general als “botxins” que representen els cossos i forces de seguretat de l’Estat espanyol. També ha posat en dubte que amb els acords d’ERC amb el PSOE s’hagi aconseguit la desjudicialització perquè “l’aparell repressiu continua intacte” amb els ministres com Margarita Robles o Fernando Grande-Marlaska.

Vilagrà ha defensat la importància que es comenci a tramitar la llei perquè “alleugerirà” centenars de persones jutjades i condemnades, admetent que després de l’“intent de torpedinar-la per terra mar i aire” la llei amb “magistrats contraris abans de veure el seu redactat, manifestacions inèdites de jutges” o l’aprovació de reglament al Senat “encara veurem més bestieses”, però ha demanat a Pellicer que no posi al mateix sac el dret a protesta i de manifestació que, estant-hi d’acord, “s’ha de treballar a l’espai que toca”. I li ha recordat que en la llei que els independentistes van tramitar el 2021 i que va ser rebutjada abans de debatre’s al Congrés, aquests conceptes tampoc hi estaven inclosos i la CUP hi va donar suport i impulsar la inciativa,

També ha volgut deixar clar que l’amnistia és un “pas imprescindible” per seguir avançant cap a l’autodeterminació. “Ara estem a la parada de l’amnistia per tancar bé aquesta etapa. Però la següent parada és l’autodeterminació”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]