Política

L'API multat perquè no té el rètol en català no creu que el castellà sigui perseguit a Catalunya

Manel Nevot, l'API esmentat ahir a la nit per Mariano Rajoy en el cara a cara amb José Luis Rodríguez Zapatero per haver estat multat per la Generalitat perquè tenia retolada la seva oficina només en castellà, ha lamentat avui la notorietat que ha tingut arran d'un cas que creu que és conseqüència d'una política "exagerada", però no creu que el castellà estigui perseguit a Catalunya.

En declaracions a l'Agència Efe, Nevot, votant "de tota la vida" del PP i "molt amic" del pare de Josep Piqué, exlíder del PP català, és un agent de la propietat immobiliària de Vilanova i la Geltrú (Garraf) el cas del qual va ser conegut ahir a la nit per milions de teleespectadors de tot Espanya.

En el debat s'abordaven les qüestions sobre política institucional quan Mariano Rajoy es va dirigir a Zapatero per etzibar-li, després de retreure-li la seva aliança a Catalunya amb ERC: "Tinc aquí un expedient d'un ciutadà català a qui s'ha multat amb 400 euros perquè a la façana del seu comerç hi consta (només en castellà) 'Finques Nevot. API. Compravenda de pisos, solars i rústics', que es veu que vulnera els drets lingüístics dels consumidors. Això ho fa un govern seu, del PSOE".

Nevot va transmetre aquest fet al diputat autonòmic del PP Santiago Rodríguez, que va fer arribar la denúncia a la seu central del PP a Madrid. "Ha estat una sorpresa que es parlés del meu cas i no em sembla malament. Només lamento tanta notorietat [la premsa l'ha abordat avui durant tot el matí] per un tema tan lamentable, per ser objecte d'una multa d'aquest tipus", ha explicat l'agent de la propietat immobiliària, que malgrat això no creu que el castellà estigui perseguit.

El 16 de juny de 2006, una inspectora de la Generalitat va aixecar una acta pel seu rètol principal en castellà, que finalment va acabar en una sanció de 400 euros. L'agent de la propietat va recórrer davant l'Agència Catalana de Consum, que és l'organisme encarregat d'aquest tipus de sancions, i espera una resposta des de fa gairebé un any.

En contra d'algunes tesis exposades en el PP, Nevot creu que el castellà "no està perseguit" a Catalunya, però entén que existeixen "algunes polítiques exagerades per part de partits nacionalistes i independentistes" que porten a situacions com la seva.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha matisat avui les acusacions de Rajoy contra Zapatero en el debat d'ahir pel cas de Vilanova. Ha afirmat que no va veure el debat "perquè tenia feina" però sí que li han "explicat". I ha respost al líder del PP que "a Catalunya ningú no posa sancions a ningú per utilitzar cap llengua, en rètols ni en cap altre suport. No ens en sobra cap, de llengua". El que és possible, ha admès, és que "se sancioni algú perquè deixa de complir obligacions establertes", és a dir: per no tenir el rètol en català, que no és incompatible amb tenir-lo també en castellà o en qualsevol altra llengua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.