Amèrica del Sud
Veneçuela qualifica de “provocació hostil” l’arribada d’un vaixell militar britànic a Guyana
El govern de Nicolàs Maduro denuncia que les declaracions i accions coordinades del Regne Unit i els Estats Units són una “amenaça directa a la pau i l’estabilitat de la regió
El govern de Veneçuela ha rebutjat de manera “categòrica” l’arribada d’un vaixell de l’armada del Regne Unit a la veïna Guyana.
En un comunicat difós aquest dijous, l’executiu de Nicolás Maduro qualifica d’“acte de provocació hostil” la presència de la patrullera HMS Trent a les costes del país veí. La república bolivariana critica que l’antiga metròpoli “espoliadora” ingereixi en la disputa pel territori d’Essequibo amb declaracions dels seus portaveus i ara amb l’enviament d’un vaixell militar, una acció que veu “extremadament greu”.
L’executiu de Maduro considera que l’arribada del vaixell viola els acords subscrits el passat 14 de desembre entre el president veneçolà i el seu homòleg guyanès, Irfaan Ali, que es van comprometre a no amenaçar-se mútuament i a evitar incidents que disparessin la tensió pel litigi.
Caracas incideix que la coincidència de les accions britàniques amb les del Comandament Sud dels Estats Units suposa clarament “una amenaça directa a la pau i l’estabilitat de la regió”.
És per això que insta les autoritats guyaneses a emprendre les accions necessàries per a la retirada de l’HMS Trent i a “abstenir-se de continuar involucrant potències militars en la controvèrsia territorial”. A més, adverteix avisa que “es reserva totes les accions” contemplades en el dret propi i l’internacional per “defensar la [seva] integritat marítima i territorial”.
La disputa pel territori de la Guaiana Essequiba, que es remunta al segle XIX, va escalar el passat 3 de desembre amb la celebració d’un referèndum a Veneçuela que va avalar la pretensió de Caracas d’annexionar-se la zona disputada, una àrea de gairebé 160.000 quilòmetres quadrats sota control de Guyana, que va ser colònia britànica fins el 1966.
La controvèrsia està en mans del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que a principis de mes va demanar als dos països que no adoptin cap decisió que modifiqui la situació de la Guaiana Essequiba. La cort va recordar aleshores que la Guyana “administra i controla” el territori en disputa i va demanar a Veneçuela “abstenir-se de qualsevol acció que modifiqui aquesta situació fins que es produeixi un pronunciament final” sobre la polèmica.