Amèrica del Sud
L’Equador, en ‘xoc’ en el primer dia de “la guerra” declarada al crim organitzat
El Perú reforça la vigilància en la frontera comuna per “resguardar la seguretat”
L’Equador no surt encara de la commoció causada per la jornada de terror i caos viscuda el dimarts davant les accions violentes perpetrades per bandes criminals, a les quals el president de l’Equador, Daniel Noboa, els ha declarat “la guerra”, segons informa Efe.
L’assalt armat i transmès al canal TC Televisió, l’incendi de vehicles, el segrest de policies i els motins amb ostatges en diverses presons del país han portat a Noboa a prendre una decisió polèmica i inèdita de considerar als grups del crim organitzat com a actors bel·ligerants contra l’estabilitat de l’Estat.
D’aquesta manera, en decretar el “conflicte armat intern”, les bandes criminals que operen a l’Equador van passar a ser considerades “terroristes” i objectius militars a ser “neutralitzats”, per la qual cosa el primer dia sota aquest escenari es va saldar amb “329 terroristes” detinguts i cinc abatuts, mentre que també es registrats dos policies morts i un ferit.
Als carrers l’activitat ha estat molt reduïda, amb classes escolars suspeses, molta gent resguardada a les seves cases, i molta seguretat entorn del presidencial Palacio de Carondelet.
Al mateix temps, un total de 139 funcionaris de presons entre guàrdies i personal administratiu continuen retinguts en almenys cinc presons on els presos s’han amotinat com a mesura de protesta contra la política de mà dura que Noboa vol implantar en el sistema penitenciari de l’Equador. Entre els retinguts hi ha 125 guàrdies carceraris i 14 funcionaris administratius en les presons de Conca, Argents vius, Napo, Ambato i Latacunga.
Noboa tancat a negociar
De moment Noboa es mostra intransigent a negociar la llibertat del personal penitenciari. “Estem fent el possible i l’impossible per a portar-los sans i estalvis, però no podem parar una guerra per això, perquè l’Estat està en guerra”, va remarcar.
Aquesta ona de violència es dona davant l’aparentment imminent intenció del govern de Noboa d’aïllar als líders de les bandes criminals abans de portar-los a dues presons de màxima seguretat la construcció de la qual preveu presentar aquest dijous, amb un disseny similar a les utilitzades a Mèxic i El Salvador.
Presons a l’objectiu
Les presons estan en el punt de mira de Noboa després que hagin estat assassinats en elles més de 450 presos des de 2020 en una sèrie de massacres carceràries per enfrontaments entre bandes rivals, una violència que s’ha estès als carrers fins a fer de l’Equador un dels països més violents de la regió.
Advertit d’aquest pla es va escapolir de presó el diumenge José Adolfo Macías ‘Fito’, el capo de ‘Los Choneros’, la banda criminal més nombrosa de l’Equador i una de les més violentes, per a la qual l’Equador ofereix una recompensa per la seva captura.
Al mateix temps, la Fiscalia va processar per terrorisme als 13 detinguts per l’assalt a les instal·lacions del canal de televisió el dimarts en Guayaquil, entre els quals hi ha un veneçolà i dos menors. Als onze adults, entre ells el veneçolà, se’ls va ordenar l’ingrés a la presó preventiva, mentre que els dos menors, de 15 i 17 anys, passaran a un centre d’internament mentre prossegueixen les recerques.
D’altra banda, un jutge va ordenar l’ingrés a la presó preventiva per a set dels vuit detinguts pel segrest de tres policies durant les accions violentes protagonitzades per bandes del crim organitzat en els últims dies al país andí, mentre que el restant passarà a arrest domiciliari.
Les Forces Armades del Perú vigilen els “punts crítics” de la frontera amb l’Equador
Les Forces Armades del Perú han reforçat les accions de vigilància en els “punts crítics” de la frontera amb l’Equador, amb la finalitat de resguardar la seguretat després de la declaració d’emergència en cinc regions limítrofes del país davant la crisi de violència deslligada en territori equatorià, segons ha explicat el ministre de Defensa, Jorge Chávez.
Chávez, qui va viatjar aquest dimecres a la regió de Tumbes, fronterera amb l’Equador, va remarcar que la decisió del govern peruà de declarar en emergència la zona implica que el control de l’ordre intern està a càrrec de la Policia Nacional (PNP), però amb suport de les Forces Armades.
Chávez va indicar que també existeix la intenció de continuar amb les “operacions de tipus mirall” que, segons va informar, des de fa sis mesos fan les Forces Armades i les policies del Perú i l’Equador a la frontera bilateral.
Precisament, el govern del Perú va oficialitzar durant la nit d’aquest dimecres la declaració de l’estat d’emergència en cinc regions del país frontereres amb l’Equador.
La mesura, subscrita per la presidenta Dina Boluarte, va assenyalar que, mentre duri l’estat d’excepció, la Policia Nacional (PNP) “manté el control de l’ordre intern, amb el suport de les Forces Armades” i es restringeixen drets constitucionals com a la inviolabilitat de domicili, llibertat de trànsit i de reunió, així com la llibertat i seguretats personals.