La cap d’oposició a Premià de Mar, la socialista Luz Cánovas, va encapçalar la segona força més votada, però no es va reeditar el pacte de l’anterior mandat amb Junts, que va trobar l’aliança d’ERC. Del primer mig any, la portaveu del PSC lamenta la manca de diàleg i la inacció del govern.
Quina és la valoració que fa del nou govern?
Tot i els bons resultats, decidim fer una oposició constructiva i sumar pels veïns de Premià. Volem que les polítiques que es van impulsar mentre érem al govern tirin endavant, i ens vam oferir a col·laborar. Serem proactius però també crítics amb el que no s’està fent bé. Ja ha passat mig any de mandat i el govern no s’ha reunit amb nosaltres en cap moment.
L’alcalde diu que unilateralment vau decidir no pactar.
En cap moment vam rebre l’oferiment del nostre soci que hauria estat el pacte natural, perquè hauríem fet majoria absoluta. Com a cap de llista no vaig rebre cap proposta d’organigrama o possible negociació. No puc dir que ho vaig rebutjar perquè no va existir.
I com és la relació?
Treballem amb tots els regidors del govern i la relació és cordial. Hem fet molts projectes plegats i menciono molt la regidora Elisenda Busquets perquè des de les regidories vam fer moltes accions que s’estan recollint ara com la Casa de la Dona i el centre d’empreses. Per part de l’alcalde no hi ha hagut ni una trucada i no sabem res dels pressupostos.
Hi donareu suport?
No els coneixem i els propers dies esperem poder fer-hi propostes. Malgrat que no els hem vist, sabem que s’estan fent retallades, però desconeixem en quines partides. Tenim interès a parlar-ne independentment de la relació que tinguem, si és millor o pitjor. Encara ens queden molts anys, s’ha de girar full i posar-nos a treballar. Sabem el que implica no aprovar-los, però els hem d’analitzar i debatre. Aquest mandat hem vist que ja tenen el PP i Ciutadans i no ens necessiten. El que no sabem és què ens costarà.
Denuncien retallades al pressupost, en quin àmbit?
Vam qüestionar que es plantegés el copagament del servei de teleassistència, que al final vam saber que suposava un estalvi de 17.000 euros a l’any. No sabem si compensa o si es podria retallar per altres llocs quan parlem d’un col·lectiu vulnerable. No expliquen res i som al gener sense renovar el consell d’administració de l’empresa pública.
I com és, aquest retard?
Vam renunciar a la proposta que van fer de la nova junta i del consell de Primilia Serveis que van fer a darrera hora al ple del desembre i vam demanar un informe perquè es valorés la representació de cada grup que es farà per vot ponderat. Esperem que es convoqui aviat el consell, que està prenent decisions com la municipalització del cinema L’Amistat.
Hi esteu d’acord, que la gestió passi a ser municipal?
Sí, però no tenim dades del cost ni la valoració econòmica del servei. S’ha comprat un aparell de cinema i s’ha de gestionar el lloguer de les pel·lícules. Confio aclarir, un cop constituïm el consell, el cost que tindrà per als ciutadans.
El poble ha aconseguit can Sanpere. És un repte compartit?
L’entitat que ocupava can Sanpere té un espai, però s’ha de treballar què s’hi farà. Premià té grans projectes urbanístics, com l’Horta de Ponent i Transmesa i Metal·lògenia, que plantegen el debat de construir més. No es poden repetir errors sobre el futur que volem i per això demanem que es faci un estudi dels pisos buits. Tenim gent gran en blocs sense ascensor que acaben no sortint de casa. Edificar més pisos no serveix de res si els que s’han d’emancipar no poden comprar.
En el programa electoral defensàvem la creació d’una oficina municipal que doni garanties als propietaris per llogar. Hi ha por de les ocupacions, quan molts desnonaments són perquè les famílies no poden pagar lloguers de 1.000 euros. S’ha de treballar amb els municipis veïns polítiques de lloguer social.
Hi ha oficines d’àmbit comarcal.
Es tramiten ajuts i rebem assessorament, però no funciona per generar una borsa de lloguer social. És el primer pas mentre decidim què fer amb el poquíssim terreny que ens queda i si convé més tenir espai per a altres serveis o empreses que generin més ingressos municipals del que tenim amb l’IBI.
El poble ha revifat amb el port.
Sí, és una iniciativa privada que ens porta gent i s’ha d’aprofitar perquè els visitants es desplacin al poble. Tenim un potencial comercial i de restauració, però s’hauria de millorar el transport públic amb els pobles veïns. No pot ser que no hi hagi cap carril bici amb Premià de Dalt.
Premià de Mar és a la cua pel que fa a recollida selectiva.
Anem tard i malament. Va ser un desastre la comunicació amb el comerç i ara els veïns no tenen ni idea que tindran uns contenidors amb targeta. S’ha d’explicar bé que la taxa de brossa dependrà del tipus de recollida que facin posant un telèfon d’atenció al ciutadà.
Quan governava va crear la regidora de Benestar Animal.
Som un dels municipis catalans amb més densitat de població i això vol dir que tenim molts animals de companyia. Qualsevol projecte urbanístic o de neteja no pot obviar que s’ha de treballar per ells i més amb la nova llei de Benestar Animal. La filosofia és enllaçar amb polítiques de Benestar Social per fer campanyes a les escoles o acompanyar si cal la gent gran que té un animal que li fa companyia.
Fareu arribar les vostres propostes encara que no us cridin?
Estem esperant perquè volíem abans veure els números per saber amb quines partides podem comptar. Com que no tenim un esborrany tirarem pel dret i els farem arribar esperant que vulguin negociar alguna cosa.