Yago Garcia i Parajua (Girona, 1961) va decidir l’any passat fer un pas més a l’hora de “treballar per al poble” i va acceptar el repte d’encapçalar la llista Flaçà Viu-Acord Municipal. Antic empleat de banca, Garcia viu a Flaçà (Gironès) des de fa nou anys. El 28 de maig la seva llista, vinculada a ERC, va quedar a sis vots (228 a 234) de Junts i, per tant, Joan Adroher va mantenir l’alcaldia, que ocupa des del 2019. Flaçà té 1.148 habitants, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya del 2023.
Com recorda el fet de perdre les eleccions per sis vots?
Inicialment, és una decepció perquè quan et presentes és per guanyar. I quan veus que perds et sap greu. És una galleda d’aigua freda. Ens vam presentar per treballar per al poble i, encara que sigui des de l’oposició, podem ajudar a millorar-lo.
Es pot fer realment?
Jo intento fer-ho. Estic en contacte amb l’alcalde [Joan Adroher] i li vaig proposant coses. Ells tenen el seu programa i costa molt canviar-lo. Ell defensarà complir amb els seus electors i complir el que va prometre. Però jo no soc polític. Em vaig posar aquí perquè vaig venir a viure al poble i vaig decidir intentar millorar-lo. Flaçà és un diamant en brut. Des que va tancar la fàbrica [la paperera Aconda, el juny del 2009], va perdre vida.
Què vol dir això de diamant en brut?
Tenim el nucli antic, que, net i polit, pot ser atractiu. Tenim l’ermita i la zona de colònia, que té el seu encant. Tenim uns voltants, al costat de les ribes del Ter, els camins cap a Riuràs [veïnat de la Pera] i els voltants, que són molt atractius per potenciar-los. És el que vaig veure quan vaig arribar: Flaçà té potencial.
La supressió del pas a nivell seria un abans i un després [al novembre es va renovar el conveni entre Adif, l’Ajuntament i la Generalitat i es van consignar partides de més de quatre milions per fer-ho]?
Ja fa anys que es va al darrere d’això. Es va aprovar i hi ha les provisions de diners per tirar-ho endavant, tot i que hi ha detractors.
Què li diuen els detractors?
Que dividirà el poble, que hi haurà uns murs. Ara hi ha la recta [el carrer Comerç] i veus Sant Joan de Mollet. En el futur quedarà tapat per unes parets... S’ha de veure el projecte final. Jo personalment penso que és bo.
Es va votar al ple, el conveni?
Aquest conveni era per quatre anys i s’havia de renovar. Es va presentar al ple i hi vam votar a favor.
Sense el pas a nivell, Flaçà guanyaria brillantor?
El pas a nivell evita que la gent pugui travessar. Crea dificultats de mobilitat. A la llarga, faran un pas subterrani per a vianants i rampes per a persones amb mobilitat reduïda i bicicletes. Pot ajudar el poble.
Troba a faltar algun equipament?
Tenim una sala polivalent on no es pot fer esport. S’hi fan concerts i ball per la festa major i actes culturals, com La Marató, en què fan tapes i la gent paga uns tiquets i recapten diners. Però no s’hi pot fer esport perquè no és reglamentari. Fer un nou pavelló per fer esport és caríssim. Avui en dia no hi ha l’alegria de quan hi havia pavellons a tots els pobles. Semblava que els regalessin.
Però no sé si s’ho pot plantejar, això, l’Ajuntament?
Soc conscient que amb el pressupost no és viable, és una quimera. [...] En el ple de cartipàs [del juny del 2023], vaig demanar un govern conjunt, donada aquesta diferència de sis vots, per conciliar el poble. Amb els nou regidors [5 de Junts i 4 de Flaçà Viu] es podia fer un govern unitari, i que tots anéssim a l’una, i que el poble millorés.
No li va semblar bé, a l’alcalde?
A l’alcalde no li va semblar bé. I des del grup fem una oposició constructiva, fem propostes per a l’Ajuntament, propostes de l’aparcament a la plaça de l’Estació... [...] Jo hi estic disposat, almenys a això. No ho havia estat mai, de polític. No em considero una persona política, em considero una persona que vol treballar per al poble, vull tenir aquesta llibertat per treballar per al poble. Si algú del govern fa alguna cosa que està bé, hi he de donar suport. Hi ha gent que no ho entén i ho has d’anar explicant. “Tu ets oposició”, però no ho veig així.
Van donar suport al pressupost?
Al pressupost (1,1 milions), no hi vam donar suport perquè no compartíem una de les inversions previstes per al 2024. Una era la remodelació de la sala de treballs manuals, que es vol adequar per a sala multiús. Es condicionarà amb aire condicionat, mobiliari nou i ens sembla una inversió raonable. L’altra era la instal·lació de refrigeració a la sala gran del casal. Durant l’estiu no es fa cap mena d’activitat. Fins avui, no hi ha cap data programada i creiem que hi ha altres prioritats en el poble que no pas invertir en una sala que no té cap utilitat. Amb un pressupost tan petit creiem que seria més important dotar el poble de càmeres de vigilància perquè darrerament hi ha hagut bretolades i intents d’entrar a cases. Quan truquem als Mossos, venen quan venen. Per això, era prioritari instal·lar càmeres. En les despeses de personal, no pots fer-hi res, però les inversions han de generar seguretat; si no, has d’esperar que vinguin els Mossos [...]. El que preocupa és la seguretat, el pàrquing i la neteja. Són els tres pilars de demanda que hi ha al poble.
Vol afegir alguna cosa?
M’agradaria acabar demanant que la gent de Flaçà estimi el poble. Ser conscients de no embrutar, no tirar escombraries a terra. Hem d’estar orgullosos de ser flaçanencs i flaçanenques. Els carrers són els jardins de Flaçà. La gent ha d’estimar el poble. Jo intento fer-ho saber. Hi ha una persona que neteja i no dona l’abast. Tenim un poble molt maco i li hem de treure la pols.