Política

El G8 diu que ajudarà a l'Àfrica en la lluita contra la sida, la tuberculosi i la malària

La promesa d'injectar 60.000 milions de dòlars (44.000 milions d'euros) a les ajudes a la lluita contra les principals epidèmies que afecten el continent africà va ser la gran alegria de l'última jornada de la cimera dels Estats més rics del món (G-8), si més no per als gestors del Global Fund, el fons global creat pel mateix G-8 el 2001 a Gènova per combatre malalties com la sida, la malària o la tuberculosi. El paquet d'ajuts s'aplicarà en un període de cinc anys i la meitat l'assumiran els EUA, la resta anirà a càrrec dels altres set membres del G-8.

Els líders del G-8 es van comprometre, a més, a complir amb el que ja havien acordat dos anys abans a la cimera de Gleneagles, a Escòcia, però sense autoimposar-se cap calendari. Això vol dir que les principals potències industrials del món (els EUA, Canadà, Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia, el Japó) i Rússia continuen comprometent-se a fer aportacions anuals creixents per al desenvolupament dels països més pobres d'aquí a l'any 2010, en què hi hauria una injecció final de 50.000 milions de dòlars. Les coses, doncs, estan igual que abans de Heiligendamm en aquest aspecte, tot i "la plena consciència que complir amb les promeses és una obligació i una responsabilitat per als mateixos membres del G-8", tal com va dir la cancellera alemanya, Angela Merkel.

"Responsabilitat mútua"
El premier britànic, Tony Blair, va usar una entortolligada construcció per anunciar l'acord: "El més important del que hem acordat és que ens hem tornat a comprometre a complir els compromisos de fa dos anys".

A la declaració final de la cimera de Heiligendamm s'hi podia llegir "creixement i responsabilitat a l'Àfrica". La responsabilitat "ha de ser mútua", va indicar Merkel, referint-se a la gestió de les donacions per part dels països africans i a la lluita contra la corrupció per part dels governants. Ahir el G-8 es va reunir amb líders africans i amb el president de la Unió Africana, John Agyenkum Kufour, que va expressar satisfacció amb els compromisos de Heiligendamm dient que "l'Àfrica espera que el G-8 compleixi les promeses, de la mateixa manera que la part africana es compromet a complir".

Tot plegat, segons Merkel, és un "èxit" de la cimera que se suma al de l'acord de dijous per lluitar contra el canvi climàtic, un compromís de mínims que reconeix l'últim informe encarregat per l'ONU en què es deixa ben clara l'existència del fenomen, provocat per l'acció humana i més concretament per l'emissió de gasos contaminants com el CO2. A Heiligendamm tothom es va posar d'acord que cal reduir les emissions, però per ara només el Japó, el Canadà i la UE es comprometen a retallar-les un 50% fins al 2050.

Mentre el consens i "l'èxit", segons Merkel, va arribar en tots els temes, l'estatus del Kosovo va quedar aparcat després del desencís per la negativa de Rússia a renunciar al veto, a l'ONU, al pla d'independència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.