orient mitjà
Israel estén la seva ofensiva a la Franja de Gaza a Rafah
Més d’un milió d’habitants dels 2,3 milions de l’enclavament palestí es refugia en aquesta ciutat fronterera amb Egipte
L’ONU avisa que és una “olla de pressió de desesperació”
Israel no afluixa continua amb la seva campanya militar a la Franja de Gaza, on ja han mort més de 27.000 persones, segons les últimes xifres publicades pel Ministeri de Sanitat de l’enclavament palestí, en mans de Hamàs.
El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha anunciat que l’ofensiva de les seves tropes es concentrarà ara a Rafah, a la frontera amb Egipte i on es troba acorralada més de la meitat de la població de l’enclavament palestí. Concretament, 1,9 milions dels 2,3 milions d’habitants de la Franja es troben acorralats a Rafah, a l’extrem sud de l’enclavament després que el mateix exèrcit israelià els forces a desplaçar-se quan va llançar l’operació terrestre al nord.
Rafah, juntament amb la ciutat de Deir al-Balah, prop de Khan Yunis, la principal urbs del sud de la Franja, era de les últimes àrees que encara els quedava a les forces israelianes per atacar. I no massa hores després que Gallant hagués anunciat un enduriment de l’ofensiva al sud de Gaza, les tropes israelianes bombardejaven aquest divendres els afores de Rafah, l’últim refugi per a molts de civils. No hi ha cap altra ciutat més al sud on puguin anar.
El sud de Gaza és, a més, l’única part de la Franja amb limitat accés a l’ajuda alimentària i mèdica, que arriba a través de la frontera, raó per la qual s’ha convertit en un camp de tendes, enmig de fang, pluja i temperatures hivernals. “ Una olla de pressió de desesperació” és com ha descrit l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris la situació a Rafah, després de destacar que els atacs a Khan Yunis han obligat a més persones a desplaçar-se cap a la ciutat frontera amb Egipte.
Mentre l’ofensiva israeliana avança, Israel i Hamàs semblen estar cada vegada més a prop d’un acord d’alto el foc i l’alliberament d’alguns dels ostatges que la milícia palestina encara manté retinguts dins la Franja.
Qatar, que ha estat fent de mitjancer entre les parts en guerra, ha indicat que Hamàs havia donat una resposta positiva a un acord després de setmanes de negociacions. La proposta inicial preveu un alto el foc de sis setmanes, durant les quals els palestins de Gaza se’ls permetrà moure’s lliurement per la costa mentre que els ostatges serien alliberats en tres fases a canvi de l’excarceració de presos palestins retinguts en penals israelians.
Segons informen mitjans israelians i palestins, les dones, els infants, els ostatges d’edat avançada i malalts retinguts serien els primers a ser alliberats, en la primera fase, mentre que les dones soldat serien alliberades en la segona fase, que aniria acompanyada d’un augment de l’entrada de l’ajuda humanitària a l’enclavament palestí. En la tercera i última fase, la més delicada, s’alliberarien els soldats homes i es retornarien els cadàvers dels ostatges morts.