Política
LLUÍS AMAT
ALCALDE DE LA VALL DEN ’BAS (LA VALL PLURAL-AM)
“Soc alcalde de vuit municipis rurals, i no es té en compte”
“No som municipi rural, perquè tenim més de 3.000 habitants, però tenim problemes similars als de la Vall de Boí, que sí que ho és”
“Des de la covid hi ha més crispació. Tot són presses i estem perdent la paciència. Hem de fer una mica de frenada”
Només volia estar-hi dos mandats i ha obert aquest tercer perquè la covid va alentir molts projectes amb els quals estava compromès, però farà fins a la meitat. Entre aquests projectes destaca la transició energètica, la preservació de l’entorn que guia temes com el de la futura variant que acaba Bracons, la nova depuradora, habitatge assequible i, sobretot, reforçar els eixos del seu programa: l’educació i la cultura.
Adeu-siau a mig mandat?
Més que adeu-siau, faig un pas al costat. Intento ser honest. M’hauria agradat només dos mandats, perquè crec que és més sa. Dos anys de covid, però, van frenar moltes coses i se’m va demanar continuar dos anys, a risc que això ens perjudiqués electoralment, i més no dient quin seria el substitut.
Un diari no és un bon lloc per anunciar-lo...
Ho he dit i no m’agrada mentir, no tenim clar encara qui agafarà aquest rol, hi ha més d’una opció. Som un equip i hem de valorar moltes coses.
Farà un pas al costat i...?
Em mantindré com a regidor i donaré suport a la persona que em substitueixi.
Ha guanyat tres eleccions per majoria. Això passa factura?
No, la majoria no és cap problema. Hem aprovat el pressupost municipal d’aquest any amb el suport de l’oposició. Parlant amb altres alcaldes, coincidim que pesa cada vegada més el bombardeig constant al qual estem sotmesos els polítics, i més en pobles petits. Si vols fer-ho bé, pesa la responsabilitat i el fet que tot és molt feixuc, la burocràcia se’ns menja.
I això ho diu un alcalde.
Sí, moltes vegades costa explicar projectes. Té la seva lògica, perquè s’ha d’actuar amb transparència, però patim també la poca agilitat d’algunes coses.
I són blancs de la crispació?
Sí, des de la covid, en general, hi ha una crispació que no ajuda. Els ajuntaments petits també la patim. Tothom et coneix, sap on vius... Ja ho entens, però… Tot són presses i estem perdent la paciència. Hem de fer una mica de frenada.
Ho diu per la polèmica del carrer Ample?
És una qüestió general. També en el carrer Ample. Vull recordar que totes les actuacions previstes al projecte formaven part del pla estratègic de mobilitat sostenible aprovat per unanimitat. És veritat que l’oposició ha defensat sempre mantenir-hi doble sentit de circulació, però també que estava d’acord amb la resta de les actuacions.
La protesta, però, ha estat sobretot d’una plataforma veïnal.
És bo recordar que les signatures que va recollir eren només perquè no es fes sentit únic. Ho vam escoltar, i hi haurà doble sentit. Vam rebre trucades de la plataforma agraint poder fer aquesta modificació. Totes les altres coses responen a altres objectius o motivacions.
Què preveu aquesta actuació?
S’amplien les voreres amb mida normativa, s’hi planten arbres, es fa nou el clavegueram i l’abastament, i se soterren les línies de comunicacions.
Tot costa també perquè són un municipi rural?
Em queixo que no som municipi rural, perquè tenim més de 3.000 habitants, però compartim problemes similars als de la Vall de Boí, que sí que ho és. Som pobles de pobles, joc soc alcalde de vuit pobles, i això és molt complex de gestionar. Tenim més de noranta quilòmetres quadrats de municipi, cent dotze de canonades d’aigua municipals...
I se’n ressenten altres serveis?
Sí, i per això fem habitatge cooperatiu, perquè costa trobar dos milions per arreglar Can Marguí, per exemple.
Què el preocupa com a alcalde?
El tema de l’aigua. De fet, moltes de les polítiques que fem van encaminades a educar en temes de sostenibilitat i medi ambient, i no és per quedar bé, és perquè ens preocupa.
Són capçalera del Fluvià. S’entén la preocupació per l’aigua...
He dit directament a l’ACA que s’equivoca multant. Hi ha un problema de país, i la climatologia no és culpa de ningú. I sembla que es repetirà. Sentem-nos i mirem què fer. No podem viure sense aigua. Preparem-nos. A tots ens costa entrar en aquest joc, tots hem de canviar de xip.
I transició energètica?
Vam crear la primera comunitat energètica a Sant Esteve d’en Bas, tot i els bastons a les rodes de les grans companyies. Ara, i gràcies a una subvenció Next Generation, fem una nova comunitat a Verntallat i estem treballant en altres a Sant Privat i als veïnats de Cirera i Ulletes del Mallol. A més, bona part de l’enllumenat ja va amb energia solar i també l’edifici de l’ajuntament, tenim cotxe elèctric a la brigada, el transport a la demanda és elèctric…
Ha parlat també d’entorn privilegiat. Què implica?
Ens agradaria anar ampliant més ramals de carrils bici, però depenem de Vies Verdes, i fa temps que treballem en una diagnosi de la pagesia per determinar cap on ha d’anar el sector primari i no deixar-lo perdre. Per això fem el Descobreix el que menges, el Tasta la Vall…
L’educació i la cultura són cabdals. Per què?
Hi posem molt d’èmfasi. A vegades, com a alcalde, ets incomprès. Sento a dir que què és això de tanta cultura i educació, que s’haurien d’arreglar voreres. Cal fer les dues coses, però amb educació i cultura som un poble millor.
L’oposició li retreu que no ha gestionat bé l’habitatge.
Vull destacar que un municipi com la Vall d’en Bas ha invertit molt en habitatge i estem fent també un pla municipal amb la Diputació.
El preocupa la variant?
Ho he dit moltes vegades: no la volem, però com que no depèn de nosaltres, influenciem sempre amb rigor amb la nostra objectivitat perquè l’impacte sigui el mínim. Per cert, seguim treballant per l’institut escola a la Vall. Si es pot ubicar una variant, també aquest equipament, o allò que és bo anirà a un altre lloc?
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.