L’ajuntament suma 2,1 milions a les inversions en projectes als barris
L’Ajuntament de Girona ha presentat aquest dimarts al matí un seguit de canvis en el pressupost que sumen un paquet de 2,1 milions a les inversions per a aquest 2024. Són partides que s’han extret del pressupost prorrogat del 2022 i que s’han redirigit perquè ja no es gastaran o bé es posposen, segons informa l’ACN. Aquestes noves inversions en total sumen 2.136.836,34 euros. Es desglossen en una quinzena de partides que, com ha subratllat l’alcalde Lluc Salellas, responen a l’objectiu de “governar de manera eficient, integral i demostrar la capacitat d’inversió, d’obra i de millora per al conjunt dels barris de la ciutat”.
Entre les inversions, l’alcalde ha destinat els 70.000 euros que es destinaran a adequar l’entorn de la nova comissaria de Santa Eugènia (que se situarà a Can Borrassó, on les obres per reformar l’interior de l’antiga masia estan a punt d’enllestir-se). A més, Salellas ha fet incís amb els 125.000 euros per obrir el local del carrer Ultònia que la Generalitat va cedir al consistori i on s’hi preveuen reubicar serveis econòmics (que s’estan acabant de definir). “Permetran millorar l’atenció ciutadana i descentralitzar els serveis municipals de la plaça del Vi”, ha destacat l’alcalde de Girona.
La vicealcaldessa Gemma Geis, per la seva banda, ha fet incís en aquelles partides que es destinaran als locals de barri. Aquí en destaquen 310.000 euros per remodelar el local del carrer Valladolid -al barri de Sant Narcís- i destinar-lo a “un centre obert per a infants i joves d’entre 3 i 18 anys i les seves famílies”.
A més, també s’afegeixen partides de 40.000 euros per “obrir al més aviat possible” dins aquest mateix any els locals de barri de l’Eixample, Montjuïc, Vista Alegre i el xalet de Sant Narcís; 35.000 euros per adequar el local de Palau o 50.000 euros per al menjador de gent gran a l’esquerra del Ter.
Per la seva banda, el tinent d’alcaldia Quim Ayats ha subratllat que el nou paquet d’inversions respon “a les demandes i necessitats de la ciutadania” i a l’esforç del govern “per millorar el dia a dia”. En l’apartat d’esports, ha posat en relleu els 606.602,34 euros per cobrir la pista de Fontajau o els 134.000 per al camp de futbol de Torres de Palau (que sumats als que ja es preveien sumen una inversió que supera el milió d’euros). I en cultura, Ayats ha precisat que es destinen 50.000 euros per a les grades La Mercè, cosa que permetrà fomentar “la cultura de proximitat”.
El llistat de noves inversions es complementa amb d’altres partides. Entre aquestes, 80.000 euros per a actuacions a Montjuïc, 20.000 euros per al projecte d’urbanització del carrer Puigsacalm, 60.000 euros per mantenir els pilars que aguanten la plaça Catalunya o poc més de 9.000 euros per pagar l’enderroc dels edificis del carrer Montpeller.
Un litigi de fa disset anys
En paral·lel, el paquet de 2,1 milions d’euros també n’inclou 447.027,20 destinats a expropiacions. La vicealcaldessa ha explicat que aquests diners es destinaran a pagar la sentència del TSJC que obliga l’Ajuntament a indemnitzar els antics propietaris del mercat de Santa Eugènia (que es va enderrocar per aixecar-hi la plaça Leonor Joher i un bloc de pisos).
Gemma Geis ha recordat que, de fet, aquest és un litigi que fa disset anys que s’arrossega, però que després que la sentència sigui ferma, “correspon que l’Ajuntament de Girona pagui”. “ Per això consignem aquesta partida per complir allò que se’ns ordena”, ha dit la vicealcaldessa.
Gairebé 8 milions d’euros
Les noves inversions s’aprovaran al ple d’aquest març. I sumades a les del pressupost per a aquest 2024, que ja es va tirar endavant al desembre, elevaran la xifra global per a aquest any gairebé als 8 milions d’euros.
L’alcalde, Lluc Salellas, ha explicat que els 2,1 milions d’euros s’han incorporat ara als comptes per motius, simplement, de calendari de treball. “Aquest govern va començar al juny, va treballar les taxes, el primer pressupost i després ha analitzat amb l’àrea d’Urbanisme tot allò que quedava pendent d’anys anteriors i ara ha fet aquesta proposta; és una qüestió de quan es va fent la feina”, ha dit l’alcalde.
Els diners que s’incorporen ara al pressupost s’han extret de partides que figuraven als comptes del 2022 (els últims que van aprovar-se en l’anterior mandat, perquè l’any passat es van prorrogar). La vicealcaldessa Gemma Geis ha concretat que s’han anat “raspallant” les inversions que hi apareixien per veure quines no s’havien gastat del tot, quines es podien posposar i quines altres, simplement, ja no calia executar.
En aquest darrer grup s’hi troben, per exemple, els diners que es destinaven als locals per a la gent jove i gran a l’esquerra del Ter. Aquestes dues partides s’estalvien, perquè el local per a joves estarà en uns baixos dels blocs de pisos socials a Domeny -i se cedirà a l’Ajuntament- i el de la gent gran s’ampliarà aprofitant l’espai que quedi lliure amb el trasllat del CAP de Taialà.