Política

Bèlgica pacta un govern definitiu nou mesos després de les eleccions

Bèlgica

Els cinc partits que participen en les negociacions per a la formació d'un govern definitiu a Bèlgica han arribat aquest matí a un acord sobre el programa del futur executiu que serà presidit pel líder democristià flamenc Yves Leterme. D'aquesta manera es posa fi als nou mesos d'interinatge de govern, des de les eleccions del mes de juny.
Leterme i els cinc presidents –el liberal flamenc Bart Somers (Open VLD) i el való, Didier Reynders; el democristià flamenc Etienne Schoupe (CD&V) i la francòfona, Joelle Milquet (CDH); i el socialista francòfon, Elio Digues Rupo (PS)– han arribat a un compromís final després d'una nit sencera de negociacions, segons ha informat la radiotelevisió pública francòfona RTBF.

Està previst que aquest dijous dimiteixi el primer ministre interí, el liberal Guy Verhofstadt, i que diumenge Leterme, que va guanyar les eleccions federals el juny del 2007, presti jurament, més de nou mesos després de la seva victòria electoral.

En dues ocasions, Leterme va fracassar en l'intent de constituir una coalició "taronja-blava" amb les dues famílies polítiques guanyadores dels últims comicis, els democristians i els liberals del nord i del sud.

Coalició més àmplia
Finalment, el govern belga estarà sostingut per una coalició més àmplia, en la qual a més dels democristians i els liberals, francòfons i flamencs, participaran els socialistes francòfons, malgrat els seus mals resultats electorals.

La retirada fa unes setmanes de les negociacions governamentals dels nacionalistes flamencs de l'NV-A, socis del partit de Leterme, ha facilitat l'acord.

La nova majoria neix, no obstant això, sota la incertesa de la reforma constitucional, una exigència flamenca que encara no s'ha materialitzat i la negociació de la qual segueix una via paral·lela.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Yolanda Díaz anuncia un acord entre Sumar i el PSOE per derogar la Llei mordassa

Barcelona
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona