Política

Orriols censura el cartell de Festa major escollit perquè hi ha una nena amb vel islàmic

L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols ha rebutjat el cartell de festa major escollit per un jurat en la Fira de les 40 hores entre deu propostes diferents i que és obra de la il·lustradora Ivonne Navarro. Orriols ho ha justificat, a través de la xarxa social X dient que no vol “normalitzar la misogínia islàmica”.

En el missatge en què ho justifica parla que “l’equip de govern ha decidit desqualificar el cartell perquè l’autora s’ha negat a treure la imatge d’una nena amb vel islàmic a la part inferior”. En la normativa del concurs del cartell penjat a la web de l’ajuntament es detalla que el “tema és lliure, que cada autor pot fer una proposta diferents i que l’únic obligatori és que consti al cartell ’Festa Major Sant Eudald 2024 Ripoll del 9 al 12 de maig’.

Tots els partits de l’oposició han condemnat en bloc aquest fet, parlant de “censura”, “despropòsit” i “barrabassada”, segons recull l’agència Acn. El cartell elegit finalment està protagonitzat per Sant Eudald, patró de la vila, el gall i els gegants. JxCat ho ha qualificat de “barrabassada” tot exigint al regidor de cultura “demanar perdó” per la retirada del cartell per “motius polítics”.

ERC, de la seva banda, ho ha condemnat amb una frase: “L’obsessió de la Sílvia Orriols amb el vel fa canviar el cartell de la Festa Major”, mentre que el portaveu del PSC a la ciutat, Enric Pérez, també ha denunciat la censura: “Aquest és el nivell democràtic que tenim a Ripoll, la censura és dictadura”.

En una línia similar s’ha expressat la CUP, qualificant la decisió de “vergonyosa” per la censura i “negant la voluntat popular” expressada en la fira. Per últim, el regidor de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer, ha parlat d’”imposició” en la decisió del guanyador i censura: “Vergonyós i, com veieu, la censura encara existeix a Ripoll”.

Impotència i ràbia

"En xoc i acabant de pair-ho". Així és com l'autora del cartell censurat de la festa major de Ripoll, Ivonne Navarro, se sent arran de la polèmica, en declaracions a l'Acn. L'equip de govern, a mans d'Aliança Catalana, l'ha vetat perquè inclou una noia amb vel. "Sento impotència i ràbia perquè a dia d'avui la censura continua passant i també estic aclaparada per tot plegat", explica en una entrevista a l'ACN. Un dels moments més "xocants" va ser quan la mateixa alcaldessa, Sílvia Orriols, la va trucar per explicar-li que havia de canviar o eliminar el personatge. "Li vaig que dir que no, que en tot cas escollissin un altre cartell", recorda. Per l'artista, el dibuix evoca la diversitat de Ripoll i la "intenció inclusiva" de la festa major.

Ivonne Navarro, nascuda al Vallès i des de fa anys resident al Ripollès, encara no havia explicat públicament el que havia succeït perquè "necessitava pair-ho". "No m'ho esperava gens, és un recurs que utilitzo bastant a les meves il·lustracions, la diversitat, i en tot cas em podia imaginar que el meu cartell no es votés o no guanyés, però no que passés això", admet.

Precisament l'any passat va guanyar un concurs, Murals per la pau, organitzat per Justícia i Pau Barcelona amb la col·laboració de la Fundació TMB i altres institucions. Amb la proposta 'Interculturalitat' va guanyar el primer premi i actualment es pot veure a l'andana de l'estació de metro de Diagonal (L3). "Allà també reivindicava la diversitat amb personatges de colors/ètnies diferents i on s'ajuntaven els colors, en generaven de nous, sumaven". En el cas de la proposta de Ripoll, explica que també evoca "la diversitat, la realitat de Ripoll i amb una intenció inclusiva de la festa". És el primer cop que censuren un dels seus dissenys.

No ho diu a les bases

Un dels aspectes que més han dolgut a l'autora és que a les bases del concurs no es diu en cap lloc que es puguin demanar modificacions a les propostes si l'Ajuntament ho considera oportú. "Estic perplexa, la veritat", afegeix. En aquest sentit, recorda que la selecció de propostes es va fer amb la tria dels deu treballs escollits per vot popular durant la Fira de les 40 hores, com es fa sempre. Un cop feta aquesta primera tria, finalment és un jurat professional de les arts gràfiques que puntua i escull la proposta guanyadora. "Ells (l'equip de govern) el veuen a posteriori, que és quan detecten aquesta figura", conclou.

El premi està dotat amb 300 euros i finalment haurà recaigut a la segona opció que havia escollit el jurat professional, un disseny protagonitzat per Sant Eudald, patró de la vila, els gegants i el gall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.