Política

Política

L’advocat del TJUE dona la raó a Puigdemont sobre la decisió del Parlament Europeu de negar-li l’escó

Considera que Tajani hauria d’haver reconegut a l’expresident i Toni Comín la seva condició d’eurodiputats el 2019

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat la raó a Carles Puigdemont i Toni Comín. Considera que l’expresident del Parlament Europeu Antonio Tajani els hauria d’haver reconegut com a eurodiputats des del principi, un cop van ser escollits en les eleccions del maig del 2019. Així, el lletrat general Maciej Szpunar defensa anul·lar la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del juliol del 2022 que va declarar inadmissible el recurs de Puigdemont i Comín pel rebuig inicial del Parlament Europeu a donar-los l’escó.

Segons l’advocat general, el “principal error” en què va incórrer el TGUE és no haver considerat que en l’escrit de l’expresident de l’Eurocambra del 27 de juny de 2019, en què es notificava a Puigdemont i Comín que no els podia donar la consideració de membres del Parlament Europeu, va fer “cas omís” a la sentència pel cas d’Oriol Junqueras en què es reconeixia que tenien la condició d’eurodiputats des que van ser escollits en la jornada electoral.

Segons l’advocat general, amb la seva decisió de no donar-los l’escó el 2019, l’aleshores president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va “posar en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats”. Per això, Szpunar defensa que s’ha d’anul·lar la sentència en primera instància del TGUE que no donava la raó a Puigdemont i Comín i la decisió de Tajani de no reconèixer-los la condició d’eurodiputats.

La decisió de l’advocat general no és vinculant, tot i que els magistrats del TJUE l’acostumen a tenir molt en compte. Ara els jutges del TJUE han de començar la seva deliberació sobre aquesta qüestió i la sentència es podria conèixer en uns mesos, quan possiblement ja s’haurà aprovat la llei d’amnistia i Puigdemont ja no serà eurodiputat. Sí que podrà beneficiar Comín, que es torna a presentar a les europees com a candidat de Junts i que, hi hagi o no amnistia, podrà accedir al seu escó d’eurodiputat des del primer dia, si surt escollit.

Els inicis

Tot aquest procés judicial sobre els escons es remunta després de les eleccions europees del 26 de maig de 2019 quan Puigdemont i Comín van resultar elegits. El 29 de maig del mateix any, Tajani va ordenar que es denegués a tots els candidats escollits a Espanya “el servei especial d’acollida” i que no se’ls donés l’acreditació fins que s’hagués confirmat la seva elecció. El 17 de juny, però, la Junta Electoral Central (JEC) va excloure de la llista d’electes proclamats enviada al Parlament Europeu a Puigdemont i Comín (i també Junqueras, que estava a la presó) perquè no havien fet el jurament o la promesa d’acatament de la Constitució Per aquest motiu, l’expresident del Parlament Europeu va negar reconèixer els escons als dos eurodiputats de Junts. Va ser llavors quan Puigdemont i Comín van interposar un recurs d’anul·lació al TGUE contra la negativa de Tajani de reconèixer la seva condició d’eurodiputats.

Puigdemont i Comín van prendre l’escó finalment al desembre del 2019, quan l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència sobre la immunitat de Junqueras, que establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes. El reconeixement de Puigdemont i Comín va tenir efectes retroactius, des del 2 de juliol del 2019.

La doctrina Junqueras

L’advocat general ha fet referència a la doctrina Junqueras per donar la raó a Puigdemont i Comín. Però què és la doctrina Junqueras? És el resultat de la via que va obrir l’advocat Andreu Van den Eynde el 2019 i que va permetre que el TJUE deixés clar que la condició d’eurodiputat s’obté des de l’elecció a les urnes, al marge dels procediments interns de cada estat membre. Amb tot, Junqueras no se’n va poder beneficiar per la sentència ferma del Suprem sobre l’1-O.

“Caldran explicacions”

L’encara eurodiputat i candidat de Junts a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la resolució de l’advocat general del TJUE remarcant que si les conclusions “ben fonamentades i carregades de raons jurídiques” s’acaben confirmant, “algú haurà de donar explicacions per haver violat drets fonamentals dels electors europeus, fent un ús partidista de les institucions de la Unió com és el Parlament Europeu”.

A més, Puigdemont ha posar en valor el poder defensar els drets fonamentals “sense defallir per més poderós que sigui l’adversari”. “Teníem al davant el Parlament Europeu, l’Estat espanyol i els seus aliats, però això mai no ens ha dissuadit del convenciment que teníem raó”, ha afirmat. A més, ha tingut un record pel “ l’enyorat president David Sassoli”, que és qui va admetent-los com a eurodiputats a finals del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.