Política

Carles Ibáñez

Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

“Segons amb qui parlaves semblava una cosa i segons amb qui una altra i per això vam crear Les Preses 2020-2030”

“Proposem crear un espai per a joves sense activitats dirigides, on puguin entrar i sortir i amb un dinamitzador amic”

Després d’un parèntesi de dotze anys, Carles Ibáñez ha tornat a la política municipal, ara a l’oposició, però amb l’experiència acumulada als governs del socialista Daniel Terradellas i com a independent per + A Prop Les Preses, marca blanca d’ERC. Ibáñez repassa la tasca que estan duent a terme, les relacions amb l’equip de govern de Junts, i destaca que la variant i el producte Educació 360 són dos dels principals cavalls de batalla.

Tenen la feina d’oposició fàcil?
És fàcil, no hi ha res difícil, tot és voler. Nosaltres també fem una oposició constructiva, perquè el poble tiri endavant. Donem suport a moltes coses i en altres discrepem. Ells tenen majoria i ells acaben decidint.
Per tant?
Hem de dir que no tenim cap pega; després d’una petita enganxada al primer ple, les coses van quedar clares i, des d’aleshores, no passa ni una setmana que no ens trobem o ens truquem amb l’alcalde. De fet, la majoria de les coses que passen pel ple les aprovem, excepte el pressupost municipal, perquè ens vam oferir a donar un cop de mà..., ens van dir que sí, però a l’hora de la veritat res.
En quines coses no els fan cas?
Fa temps que reclamem una aposta decidida per les energies renovables. Ha passat un any i no s’ha fet res. Al centre cultura, per exemple, s’hi poden posar plaques per a autoservei i els sobrants es poden donar als veïns. I, al principi, tampoc no ens havien fet cas amb la variant.
Expliqui’s.
No ens havien ni convocat per parlar-ne, no estàvem en cap dels òrgans de la comissió de seguiment, però crec que com a cap de l’oposició hi havia de ser.
Variant sí, o variant no?
Estem a favor de la variant, però amb condicions. La millor opció era Riudaura, la línia era més recta, però políticament no va interessar. Hem d’escoltar i ser escoltats.
Digui, doncs.
S’ha de fer ben feta, amb el màxim de brevetat i, a més, s’ha d’escoltar tots els veïns i donar-los tota la informació que tinguem. Ens entendrem o no, però han de tenir tots la màxima informació. Calia exposar un plànol i fer actes informatius per evitar el “m’han dit que...”, “suposem que...” Les coses han de ser clares i, si no agraden, ja arribarem a un consens.
Per això van crear la plataforma Les Preses 2020-2030?
Sí, nosaltres i una sèrie de veïns, perquè segons amb qui parlaves semblava una cosa i segons amb qui una altra i se’ns deia que ja se’ns informaria.
Bona part del traçat, però, afecta el municipi de la Vall d’en Bas.
Sí, i se’ls ha d’entendre. Cal informar la gent de pagès que podran cultivar a sobre del tram subterrani.
En què més no els fan cas?
En la reurbanització del carrer Murrià i en dos espais del Major. L’hauríem fet d’una altra manera. Estan potenciant la construcció de pisos a la rectoria i, tot i que s’ha obert el carrer, no ho han aprofitat per dimensionar els serveis.
I al carrer Major?
Hi havia un jardí i volíem que l’Ajuntament el comprés i hi habilités un pàrquing públic. Han deixat passar temps i el propietari l’ha venut a un promotor i hi ha fet pisos. Hem perdut un espai cèntric per al poble i duem més gent al centre. A part, l’antic Correus també està en venda. Hi podria anar un aparcament per arreglar els problemes de circulació i seguretat derivats de la manca d’espais per aparcar. A més, ens permetria fer per a vianants el carrer Sant Sebastià.
Vaja, que volen més cura a l’eix que vertebra el centre.
Sí, també hi ha una altra finca a la cruïlla d’aquest carrer que es podria comprar i fer-hi un espai on la gent podria aparcar amb seguretat. Pintem ratlles grogues, però no sancionen a ningú. Algun dia al sector de la fleca, per desgràcia, tindrem algun accident, perquè hi ha molt de moviment. No estic en contra de la llicència d’ocupació de la via púbica que tenen, però afecta el davant d’una casa, i no sé quina normativa han seguit. A tot plegat s’afegeix el problema que en dies de festa moltes persones passen per allà per evitar les cues de la travessara urbana. Tenim un problema.
En què més treballen vostès?
Com ja he dit, en la variant i, entre molts altres coses, en el projecte Educació 360. El de l’equip de govern és una còpia literal del nostre i això vol dir que és bo, però, en el seu cas, el circumscriuen fins als sis anys i llavors ja fins a la gent gran.
A què ho atribueix?
Al fet que no tenen fills adolescents. Tenim molta mainada que volta pel poble, fan fressa… Evidentment, perquè no tenen cap espai propi. Proposem crear un espai sense activitats dirigides, on puguin entrar i sortir i amb un dinamitzador com a amic i no pas com una imposició.
On el situarien, aquest local?
Podríem ubicar-lo a la planta baixa de l’Ajuntament vell que ara s’està rehabilitant i el tindríem al centre. Tenim molts edificis municipals i no en traiem suc. Hi ha la cartera de Correus al centre cultural, també el fem servir nosaltres cada dilluns per escoltar els veïns, hi ha els grallers, el grup de gimnàs, etc. Caldria treure’n més suc, però han fet marxar la comissió de festes per posar-hi la cartera i hi mantenen una persona que té un negoci privat.
Què fan ben fet, doncs?
El tema de l’aigua. Som l’únic municipi al qual no han penalitzat. L’equip de govern es va tirar a la piscina i van renovar la xarxa d’aigua en baixa des del pou fins al dipòsit. També l’àrea de Promoció Econòmica Urbana, és la primera de Catalunya. Hem d’ajudar els industrials ja que paguen impostos grans, facilitar que participin en la presa de decisions del polígon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.