Política

Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Les mesures van dirigides a setze persones i dues entitats relacionades amb el programa de drons i míssils iranià, la indústria siderúrgica i l’automobilística

El Regne Unit sanciona el ministre de Defensa i un general iranià i la UE també imposa restriccions al règim dels aiatol·làs

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha anunciat aquest dijous un nou paquet de sancions a l’Iran en resposta al bombardeig del passat dissabte contra Israel. Les mesures van dirigides contra persones i entitats relacionades amb la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, el Ministeri de Defensa de la República Islàmica i el programa d’avions no tripulats i míssils que va permetre a Teheran llançar l’atac sense precedents.

El portaveu del Departament d’Estat, Matthew Miller, ha detallat que les sancions afecten “diversos actors” implicats en la cadena de fabricació de drons, inclosos els motors que impulsen els avions no tripulats Shahed que es van utilitzar dissabte a la nit contra Israel. Les restriccions s’estenen a proveïdors i clients d’un dels productors d’acer més grans del país, companyies automobilístiques amb connexions amb els militars.

En concret, el Departament del Tresor imposa sancions a setze persones i entitats que fan possible la producció la prova de vehicles aeris no tripulats a l’Iran. Les restriccions i controls afecten persones que treballen en nom de la Guàrdia Revolucionària, la seva branca de producció de drons, Kimia Part Sivan Company, i altres fabricants iranians d’avions no tripulats i motors de drons.

A més, el Tresor sanciona cinc empreses que subministren materials i components per a la producció d’acer a la Khuzestan Steel Companyi (KSC) –una empresa que ja està sancionada pels EUA– o que compren productes d’acer acabats de la KSC. També aplicarà mesures contra el fabricant d’automòbils iranià Bahman Group i a tres filials seves que han continuat donant suport material a la Guàrdia Revolucionària.

Finalment, el Departament de Comerç imposa nous controls per restringir l’accés de l’Iran a tecnologies com la microelectrònica bàsica de grau comercial. Els controls també s’estenen als components fabricats fora dels EUA però que es produeixen amb tecnologia nord-americana.

Les sancions contra el programa de drons i míssils iranià se sumen a les restriccions ja existents a les exportacions iranianes, en particular al subministrament de drons a Rússia, que aquest país utilitza en la guerra contra Ucraïna.

Biden ha recordat que en el seu mandat els EUA han sancionat més de 600 individus i entitats, inclosos l’Iran i els seus aliats de Hamàs, Hezbol·là, els rebels houthis del Iemen i el grup iraquià Kataib Hezbol·là. El mandatari ha subratllat que els EUA continuaran “treballant amb els nostres aliats i socis” i utilitzaran totes les eines a la seva disposició per tallar les fonts d’ingressos i interrompre le xarxes que donen suport a la proliferació temerària d’armes iranianes que “desestabilitzen l’Orient Mitjà i més enllà”.

El president dels EUA ha advertit a “tots aquells que permeten o donen suport als atacs” de l’Iran que el seu país està compromès amb la seguretat d’Israel, així com amb el personal nord-americà i els socis a la regió.

Sancions britàniques i de la UE

El Regne Unit ha acordat en paral·lel mesures contra tretze persones i entitats iranianes, entre les quals el ministre de Defensa, Mohammad Reza Ashtiani, i el general de les Forces Armades Gholamali Rashid. Les sancions afecten cinc persones més vinculades al sector de la Defensa i departaments militars com la branca naval de la Guàrdia Revolucionària i la caserna de Khatam al Anbiya, comandat per Rashid.

A la llista de penalitzacions també hi apareixen el director de l’Organització d’Indústries Aeroespacials, Seid Mir Ahmad Nooshin, i quatre col·legues, així com el centre de coordinació de les Forces Armades i les casernes de Khatemolanbia.

Les sancions impliquen la prohibició d’entrar al Regne Unit i la congelació dels actius que els afectats puguin tenir en territori britànic.

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha destacat que aquestes sancions demostren que el seu país “condemna inequívocament” l’atac “imprudent” de l’Iran contra Israel.

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) ja van acordar ahir a la cimera extraordinària dels Vint-i-set a Brussel·les que el bloc comunitari adopti “mesures restrictives” contra l’Iran, sobretot en relació amb la fabricació de drons i míssils.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha apostat avui per aïllar l’Iran per l’amenaça que suposa per a tot l’Orient Mitjà. “Hem d’aïllar l’Iran. Impulsem sancions contra l’Iran i treballem estretament amb els nostres socis.

El ministre d’Exteriors israelià, Israel Katz, ha celebrat la decisió dels EUA i la UE de sancionar l’Iran i les ha considerades importants per aturar el règim de Teheran abans no sigui massa tard. “És un part important al camí per treure-li les dents a la serp. Gràcies a tots els nostre amics pel seu suport i assistència”, ha escrit Katz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]