Política

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

Els universitaris reclamen un canvi de rumb en la política de Washington cap a Israel

En alguns casos, les detencions ja arriben al centenar de persones

La guerra de Gaza, que ha posat en evidència als Estats Units com l’últim bastió pro israelià en el món, com es va manifestar la setmana passada amb el seu vet en solitari al reconeixement de l’Estat palestí, s’està traslladant en les últimes hores als campus universitaris de tot el país.

Les universitats de Colúmbia, NYU (a Nova York), el MIT de Boston, la de Yale a Connecticut o la de Berkeley a Califòrnia i fins a la de Michigan estan protagonitzant sonores protestes propalestines en les quals es demana abans de res un canvi de rumb en la política de Washington cap a Israel.

Però les reclamacions també tenen un vessant universitari, i així demanen als seus respectius centres tallar la col·laboració amb universitats israelianes o que els rectorats renunciïn a rebre finançament d’empreses que participen d’un mode o un altre en la guerra.

En la Universitat de Nova York (NYU) ahir dilluns va haver-hi 130 detinguts després d’intervenir la policia per a dispersar als concentrats, una acció pràcticament calcada a la que el dijous anterior va tenir lloc en Colúmbia, quan es va desmantellar el campament propalestí i la policia va arrestar a més de cent persones.

Una estudiant de Colúmbia va dir a Efe que el desmantellament del campament en la nit del dijous no semblava haver servit de molt, ja que el diumenge els seus promotors van tornar a muntar-lo, aparentment amb major nombre de carpes i millor organitzat; per exemple, han nomenat portaveus i es demana als activistes que no responguin individualment als periodistes.

Diferent és el cas en la NYU, on en els seus voltants l’ambient era de total normalitat, segons va poder comprovar Efe.

Un portaveu de Colúmbia, contactat per Efe, va assenyalar que la presidenta de la universitat, Nemat Shafik, està “concentrada a desescalar el rancor al campus” i està treballant amb tots els organismes de la universitat, la ciutat i fins a l’estat en aquest sentit.

La governadora de l’estat de Nova York, Kathy Hochul, que des que va començar la guerra a Gaza ha multiplicat els missatges proisraelians, representa bé el dilema al qual s’enfronta el seu propi Partit Demòcrata davant aquestes protestes: ahir es va presentar al campus de Colúmbia i va dir defensar el dret a la lliure expressió, però a continuació va subratllar que “hi ha estudiants que tenen por”.

També va dir que “cap estudiant hauria de ser perseguit per les seves creences religioses”, i per si hi hagués dubtes de qui es referia, va publicar després en la xarxa X unes imatges en les quals apareixia reunida amb estudiants jueus (recognoscibles per la seva quipà al cap) dins de la universitat.

L’expresident Donald Trump també ha intervingut avui en el debat, i com era d’esperar ha culpat de tot al president Joe Biden: “El que està passant en les universitats és una vergonya. Realment és culpa de Biden. Ha perdut la raó, té el to equivocat... és un desastre (...) Tot és culpa de Biden i tothom ho sap”, ha dit als periodistes poc abans d’entrar en el judici que se segueix en contra seva.

El diari Wall Street Journal augura avui que les cerimònies de graduació de moltes universitats es veuran afectades pel clima d’inestabilitat, i els rectorats ja estan dissenyant els plans per a garantir “la seguretat dels estudiants i la seva pròpia reputació”.

Concretament, la Universitat de Michigan (l’estat amb més població àrab dels EUA) no ha prohibit les protestes ni tan sols durant les graduacions, que comencen el 4 de maig, però les ha confinat en uns espais on no es barrejaran amb les famílies que acudeixin a festejar aquest moment amb els graduats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.