Política

Oriol Lozano

Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

“Hi ha tres propostes imprescindibles: el complex esportiu, la transformació verda i impulsar l’empresa pública de serveis”

“La prioritat és superar la sequera. Tenim diverses obres que iniciarem per canviar canonades i millorar pous”

Fa molts anys que hi treballem. La biblioteca serà una realitat el proper 14 de juny

Oriol Lozano, d’Esquerra Republicana, encapçala amb 12 regidors el govern de Palau-solità i Plegamans després d’haver arribat a l’alcaldia l’any 2019 amb prop d’un centenar més de vots que el PSC i sumar llavors sis edils. Dona continuïtat a projectes que considera clau per a la ciutat vallesana, com ara el complex esportiu.

Com explica l’increment del suport al municipi?
Vam treballar durant quatre anys molt intensament. Van ser complicats perquè ens vam trobar la pandèmia i allò ens va fer madurar molt com a govern. Teníem clar que havíem d’estar amb la gent i vam treballar moltíssim per sobrepassar l’entrebanc. Vam complir amb el programa electoral; en cap moment vam dir que faríem coses impossibles. La gent ho ha valorat i hi ha hagut una transformació positiva del municipi. Ara tornem a estar en una situació molt bona. Crec que els deu punts principals els podrem dur a terme amb garanties perquè és una feina continuista, ja iniciada al darrer mandat. Treballem per seguir transformant el municipi, una transformació més verda i fer realitat un dels somnis que tenen els habitants, construir el complex esportiu amb piscines municipals.
Quina diferència hi ha governant amb àmplia majoria?
La gran diferència és que la gent diu molt més: “Com que teniu majoria feu el que voleu.” I no és així. Tenim un programa electoral, ja el teníem el 2019 i el vam dur a terme, i ara és el mateix. Ara intentem arribar encara a més consensos perquè la gent no ens digui que ho fem perquè tenim majoria. Al final, es veu reflectit a les votacions al ple, la majoria s’aproven per una majoria molt àmplia.
De la llista de deu punts principals, què destacaria?
Hi ha un punt que no surt, però és inaugurar la biblioteca. Fa molts anys que hi treballem. Serà una realitat el proper 14 de juny. Hi ha tres propostes imprescindibles: construir el complex esportiu –s’està fent el projecte executiu, que volem portar al pressupost ja de l’any que ve–, la transformació verda de l’avinguda Catalunya i el passeig de la Carrerada, i impulsar l’empresa pública de serveis.
Què vol dir una transformació verda?
A finals d’any començarem amb l’avinguda Catalunya. És una carretera que abans era de la Generalitat i que ara és del municipi i crec que la gent valorarà moltíssim la transformació. Entrar per un municipi que sigui més verd, no només un pas de vehicles, que sigui un lloc inclús de passeig. El projecte es va aprovar a inici de mandat per majoria absoluta. Tenim una partida de pràcticament dos milions d’euros per fer-ne bona part. Es donarà prioritat als vianants, amb voreres i arbres, es podrà anar d’una punta a l’altra del municipi caminant. El projecte del passeig de la Carrerada també està aprovat i tenim tres anys per iniciar-lo.
Com es vol impulsar l’empresa pública de serveis?
S’estan començant tots els tràmits. La nostra intenció és a partir de setembre o octubre donar inici a l’empresa amb els serveis de neteja viària i deixalleria. I en el tema de l’aigua, de moment, amb la sequera estem treballant conjuntament amb l’empresa que té la concessió i estem en un punt complicat i creiem que s’està fent bona feina conjuntament. En un futur també l’inclourem. Ens estem centrant en la sequera.
Han aparcat la municipalització?
No. Fer aquest pas de seguida, amb els problemes que tenim, crec que no és la prioritat. La nostra prioritat és superar la sequera. També tenim diverses obres que iniciarem per canviar canonades i millorar pous i ho farem conjuntament amb l’empresa perquè així ho hem demanat a la Generalitat.
Com serà la nova biblioteca?
És de nova construcció i serà referent per a tots els municipis. Aquests dies que hem fet visites, quan hi entres és espectacular. És un edifici singular, així es va demanar quan es va realitzar el projecte. Està basada en el consum 0, a través de la geotèrmia i plaques fotovoltaiques per tenir un consum molt baix. També hi haurà aules obertes 24 hores amb dispositius. Es va triar en un procés participatiu que estigui enfocada a la sostenibilitat.
Mantenen la dinàmica de fer processos participatius?
Els seguirem fent. Sempre és important que la gent hi participi. Ara en breu començarem el procés dels pressupostos participatius.
El porta a porta està consolidat?
Més que consolidat perquè fa més de catorze anys que funciona al municipi amb l’orgànica i el rebuig. El que vam fer el 2022 va ser incorporar altres fraccions i, com tots els canvis, va costar però des del principi la majoria de la gent s’hi va involucrar i va funcionar bé. Hem de continuar perquè no és un projecte de govern, sinó de país i de món.
Com altres municipis, tenen un problema d’habitatge?
Hi ha un problema d’habitatge sobretot per l’alt preu, que és general a Catalunya. A tots els llocs que són a prop de l’àrea metropolitana de Barcelona, els preus són altíssims perquè la gent de ciutat passa als pobles. Una de les coses importants del mandat és que vam dir que faríem pisos de protecció oficial. Properament, començarà la construcció de 52 habitatges a Can Riera.
Com li agradaria veure Palau d’aquí a tres anys?
Amb una transformació verda, sobretot als eixos principals. Ens farà canviar la visió del municipi, canviar l’asfalt per arbres i veure una entrada més amable. Tindrà una biblioteca espectacular i un complex esportiu amb piscines pràcticament finalitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.