política
Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”
El míting inicial del PSC a Sabadell esdevé un bany de masses en suport al president espanyol
El d’aquesta tarda a la Fira de Sabadell era el primer míting de campanya del PSC per al 12-M, però també el primer gran acte públic després de l’anunci de Pedro Sánchez que es planteja plegar. I el president espanyol, que n’havia de ser el gran reclam, ha estat el gran absent. Això sí, tal com estava cantat, d’esperit hi ha estat present en tot moment per rebre un abrandat bany de masses. Ja abans de l’acte, el PSC ha difós un comunicat per deixar clar la seva solidaritat amb el líder del PSOE, condemnar “l’estratègia destructiva” de la dreta i refermar la seva posició amb una crida a la “resistència col·lectiva dels progressistes”. “Des de la teva resistència individual fem una resistència col·lectiva, el PSC està amb tu!”, ha resumit en la seva intervenció el candidat Salvador Illa després d’una llarga arenga reivindicant el “respecte a l’adversari polític” com a clau perquè tot el sistema funcioni, en què ha aprofitat també per advertir la dreta espanyola que els presidents “s’escullen a les urnes i no als despatxos”
Al principi del míting, un recull d’imatges de Sánchez amb Illa rematades amb l’eslògan “Estamos contigo presidente” ha obert el particular homenatge, que, sempre en castellà, també s’ha fet present com a eix central dels discursos de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el ministre Jordi Hereu, amb una ovació tancada cada cop que li dedicaven el suport i l’elogi per part del miler llarg de persones que s’han mobilitzat. “Fins quan hem d’aguantar els polítics i els familiars per defensar el que volem? Fins on estan disposats a arribar alguns per accedir al poder?”, s’ha preguntat Farrés.
“L’agenda del retrobament és l’aposta més valenta a la capital del reino, per això Sánchez té un suport tan gran a Catalunya, perquè se l’ha jugat per Catalunya”, ha glossat al seu torn l’exalcalde de Barcelona, que també ha reclamat al líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, que aprengui d’Illa, que també va guanyar les últimes eleccions i ha tingut una actitud “exemplar” en l’exercici de l’oposició a Catalunya.
Unió i serveis públics
Tot i que la majoria de l’acte ha pivotat en clau espanyola, també s’ha parlat una mica de política catalana, en què els socialistes es proposen deixar enrere una “dècada perduda” amb una “tercera gran transformació”, en paraules d’Illa, després del desplegament inicial de la Generalitat als anys 80 i els governs del tripartit. El candidat socialista ha enumerat un reguitzell de polítiques -sequera, renovables, educació, infraestructures...- en què creu que el país ha quedat enrere, i ha desglossat el programa electoral que, sota el lema “Unir i servir”, es proposa aplicar si arriba al govern, en què destaca la seva aposta prioritària pels serveis públics, amb iniciatives com un “pla Renove” per als edificis anteriors al 1970, 570 noves places de Mossos cada any, una major col·laboració amb els ajuntaments o la promoció de les polítiques a favor del català des del Departament de la Presidència, i no de Cultura, per donar-hi un caràcter més transversal. “Volem que Catalunya aprofiti el seu autogovern”, ha proclamat. Això sí, ni ha esmentat el referèndum ni tan sols la reclamació d’un finançament singular per al país que arriba dels seus principals rivals electorals, ERC i Junts. Illa s’ha limitat a dir que fuig de “plantejaments divisius”. “Ens convé subratllar el que ens uneix com a comunitat. Prou de divisions”, ha conclòs.