argentina
Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat
La Llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins inclou facultats delegades i reforma laboral
La Llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins, coneguda com a ‘llei òmnibus’, projecte estrella de l’Executiu de Javier Milei, ha estat aprovada aquest dimarts per la Cambra de Diputats i ara haurà de passar al Senat.
Després de gairebé 26 hores de debat, entre el text general i l’anàlisi dels capítols que l’integren, la cambra baixa ha aprovat el projecte més ambiciós del govern del llibertari, que ha hagut de rebaixar els més de 600 articles inicials a poc més de 200, després d’àrdues negociacions amb l’oposició i reformes en el seu contingut.
La delegació de facultats legislatives a l’Executiu, la reforma laboral, la privatització d’empreses públiques i l’establiment d’un règim especial d’inversions són els aspectes més destacats d’aquest projecte de llei amb el qual Milei busca desregular l’economia i minimitzar la presència de l’Estat.
Amb un missatge publicat en la xarxa social X, el mandatari ha celebrat l’aprovació a la Cambra de Diputats perquè, segons ha dit, traurà “a l’Argentina del pantà que ha estat les últimes dècades”.
Milei ha agraït als diputats que, “entenent el moment històric”, van acompanyar el seu projecte i ha apuntat que, amb aquest suport, queda més a prop la trobada ‘d’unitat’ del pròxim 25 de maig per a la signatura del ‘Pacte de Maig’, que ha convocat en el seu discurs d’obertura de les sessions ordinàries del Congrés el passat 1 de març.
Els diputats han atorgat la delegació de facultats legislatives a l’Executiu durant un any, després de declarar en el començament del text presentat a debat aquest dimarts una emergència pública en matèria administrativa, econòmica, financera i energètica.
Aquest capítol va ser un dels que va generar més polèmica el febrer passat, quan aquest projecte de llei va fracassar en el seu primer tràmit parlamentari, ja que el text original proposava dos anys –prorrogables a quatre– d’emergència en 11 qüestions, la qual cosa ha estat clarament retallat en aquesta nova versió.
En un altre punt amb fort debat en la Cambra, també s’ha aprovat una llista d’empreses públiques que poden ser privatitzades, entre les quals es troben Aerolínies Argentines, Correu Argentí i Ràdio i Televisió Argentina (mitjans públics).
Sota el títol de “modernització laboral”, els diputats també han aprovat la reforma laboral que va sol·licitar l’Executiu –que inicialment va integrar el decret de necessitat i urgència (DNU 70/23), promulgat el desembre passat i encara vigent malgrat el seu rebuig al Senat– i va ser frenada per la Justícia a sol·licitud dels sindicats.
Ara suavitzada per a poder aconseguir la seva aprovació, la reforma laboral ha passat el filtre de la Cambra de Diputats. L’anomenada reforma laboral modifica la llei de contracte de treball, en estendre el període de prova de tres a sis mesos, i permet a les convencions col·lectives de treball ampliar-ho fins a vuit mesos i fins a un any, segons la grandària de l’empresa, la qual cosa li estalvia la indemnització per acomiadament.
Després del fracàs parlamentari al febrer, l’oficialisme va obrir intenses negociacions amb la denominada oposició ‘dialogant’ per a acostar postures amb vista a l’aprovació d’aquest text.