Rússia
Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió” contra el seu país
El president rus defensa la creació d’un nou ordre mundial multipolar en el discurs de presa de possessió del seu cinquè mandat
El president rus, Vladímir Putin, ha inaugurat aquest dimarts en una solemne cerimònia al Kremlin el seu cinquè mandat, en el que aspira, ha dit, a crear un nou “ordre mundial multipolar”.
En el seu discurs de presa de possessió, que s’ha celebrat al saló de Sant Andreu del Gran Palau, Putin ha promès que “la seguretat i els interessos nacionals de Rússia” continuaran essent la seva “màxima prioritat”.
El mandatari rus s’ha preguntat si els països occident volen “continuar intentar frenar el desenvolupament de Rússia, insistint en la seva política d’agressió i la pressió sobre el nostre país que no ha cessat durant anys, o buscaran oportunitats de cooperació i pau?”.
En aquest sentit, ha assegurat que Rússia “no rebutja el diàleg amb els països occidentals”, però “l’elecció és seva”. Putin ha afirmat que “és possible” parlar fins i tot de “seguretat i estabilitat d’estratègia”. Però ha advertit que aquest apropament no es poden produir des d’una “posició de força” sinó a través d’un abordatge “sense cap arrogància, prepotència ni exclusivitat personal, sinó només en igualtat de condicions, respectant els interessos de cadascú”. Putin ha insistit que “sempre hem estat oberts a la perspectiva d’aprofundir les relacions amistoses amb tots els països que veuen Rússia com un soci fiable i honest”. I segons ell, aquests països són “la majoria mundial”.
Mentrestant, ha afegit, Rússia “continuarà treballant” amb els seus socis en la integració euroasiàntica i d’altres “centres de desenvolupament sobirà” en “la formació d’un ordre mundial multipolar i un sistema de seguretat equitatiu i indivisible”.
En clau més interna, Putin s’ha compromès a implementar “projectes de desenvolupament a llarg termini” que tenen com a objectiu principal “protegir les persones”. “Hem d’assegurar una continuïtat fiable en el desenvolupament del país durant les properes dècades, criar i educar generacions joves que enforteixin el poder de Rússia, desenvolupin el nostre estat, que es basa en l’harmonia interètnica, preservant les tradicions de tots els pobles que viuen a Rússia”, ha assenyalat. Putin ha subratllat la importància que el país sigui “autosuficient” i competitiu”. “Determinarem el destí de Rússia nosaltres mateixos, i només nosaltres mateixos, pel bé de les generacions actuals i futures”, ha reblat.
Boicot occidental
A la cerimònia de presa de possessió de Vladímir Putin per a un nou mandat de sis anys al capdavant de la Federació Russa hi estaven convidades unes 2.600 persones, entre les quals els principals alts càrrecs del país, els governadors de les províncies ucraïneses annexionades parcialment per Moscou (Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia) i representants de països extrangers.
També hi eren convidats, contra tot pronòstic, els representants dels “països inamistosos” –els que van qüestionar la reelecció del president o donen suport a Ucraïna–, la majoria dels quals ha plantat Putin. Els Estats Units i altres països occidentals com el Regne Unit, el Canadà i la majoria dels europeus no han enviat cap representant a la cerimònia. Tampoc ho ha fet el primer ministre d’Armènia, decebut per la manca de suport rus davant l’ofensiva de l’Azerbaidjan sobre l’Alt Karabakh.
El boicot occidental ha estat gairebé unànime, llevat de la presència dels enviats d’Hongria, Eslovàquia, Grècia, Malta, Xipre i França. Malgrat el deteriorament de les relacions entre París i Moscou, l’ambaixador francès no ha rebut l’ordre d’absentar-se.