Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)
“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”
“Amb l’hospital del Mar tenim un projecte per investigar els efectes de la balneoteràpia en pacients amb covid persistent”
“L’ampliació de l’institut escola Calderí-Pic del Vent la farà l’Ajuntament, s’avança la inversió, i se li reinvertiran els fons”
Volem acabar denunciant l’Estat espanyol per l’espoli a l’Ajuntament republicà
Isidre Pineda i Moncusí té 37 anys i és regidor de l’Ajuntament de Caldes de Montbui des del 2011 per ERC. És el seu segon mandat com a alcalde; primer en solitari i des del 28-M en pacte amb Junts. És llicenciat en ciències polítiques i periodisme, i actualment és president de l’Associació de Viles Termals de Catalunya.
El 28-M van aconseguir set regidors, dos menys que el 2019. A què ho atribueixen?
ERC governa des del 2007 i no s’explica la transformació de la nostra vila sense Jordi Solé, com a alcalde d’ERC, primer, i des del 2019 amb els projectes que hem entomat en moments molt complexos, amb la crisi i la pandèmia. Arribem al 2023 amb una victòria clara, vam entendre el resultat i la necessitat de fer un pacte de país a Caldes de Montbui.
El pressupost del 2024 serà un 15% inferior al del 2023. Per què?
Utilitzarem les inversions ja pressupostades els anys anteriors. Aquest 2024 serà l’any que farem un major nombre d’inversions. Els ajuntaments tenim una oportunitat amb els fons europeus. A Caldes tenim tres grans projectes: l’antiga escola del Carme, l’edifici de Can Rius i la comunitat energètica.
Els impostos pugen un 2,6% de mitjana, i l’IBI un 16% el 2024. Per què?
Durant molts anys els impostos de Caldes havien estat congelats, l’Ajuntament generava superàvit. Amb tota la inflació la decisió més responsable per poder dimensionar els serveis públics és actualitzar els impostos, tot i ser conscients de l’esforç que això representa.
En què es convertirà l’antiga escola del Carme?
Es va tancar el 2015 i en el mandat anterior vam aconseguir fer una permuta amb uns terrenys i vam comprar aquest equipament. Les obres estan en marxa i a finals d’any han d’estar acabades. Hi haurà espais socioculturals per a entitats i dependències municipals, com ara la ràdio municipal, el jutjat de pau, etc. Són més de dos milions d’euros de fons europeus.
I l’antic balneari de Can Rius?
Estem fent la redacció del projecte, que són més de 200.000 euros. És al centre de Caldes, darrere el museu Thermalia, i està en mal estat. És una assignatura pendent i ha d’estar executat a mitjans del 2026. Estem treballant per ubicar-hi l’Escola Municipal de Música, el Taller d’Art Municipal i l’ampliació del museu Thermalia, on ara tenim un gran fons de l’artista calderí Manolo Hugué, i un fons de Picasso, que és bastant desconegut, fruit de la relació que va tenir amb Hugué.
Quan es farà l’obra de l’institut escola Calderí-Pic del Vent?
És un projecte educatiu inacabat. En una part d’una parcel·la hi ha un institut i en l’altra una escola, que porta més de 16 anys en barracons. L’ampliació de l’institut escola Calderí-Pic del Vent la farà l’Ajuntament, s’avança la inversió, i després se li reinvertiran els fons. Ens hi hem implicat per desencallar-ho, les obres començaran a l’estiu.
Han treballat molt la memòria local.
El 2019 vam crear una regidoria de Memòria Local. Hem fet estudis de recerca per reivindicar la nostra història democràtica i local. Els 80 anys de la Guerra Civil, entre d’altres, i les víctimes de l’espoli franquista a Caldes. No s’arribava als 5.000 habitants i va haver-hi uns 200 sumaris. Per una moció del Centre Democràtic, vam començar a treballar amb la doctora Neus Moran quines van ser les entitats espoliades. Vam determinar que l’Ajuntament republicà va ser espoliat amb 70.000 pessetes de l’època; aquí hi ha una responsabilitat històrica. Per tant, ens posarem en mans d’un especialista per a l’assessorament jurídic, i amb el suport de la UAB, volem acabar denunciant l’Estat espanyol per la usurpació de les 70.000 pessetes de l’Ajuntament republicà.
Caldes és una vila termal, s’ha arribat on volen?
És la nostra singularitat i tenim la responsabilitat històrica de liderar el termalisme català. A Europa la tenen clara; a França l’Estat finança tractaments termals des de la sanitat pública, com a Alemanya o a Portugal, però no passa ni a Espanya ni a Catalunya. No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme, i menys pel català. El sector no estava ben organitzat i hem començat a fer-ho. Hem arribat a un acord amb l’hospital del Mar per dur a terme un projecte d’investigació pilot per estudiar quins efectes té la balneoteràpia en pacients amb covid persistent, que aviat sortirà en una revista científica, i estem treballant en un altre sobre els beneficis que té per a les dones que arran d’un càncer de mama han de fer quimioteràpia.
La mobilitat és un dels reptes del mandat.
Hi ha un gran dèficit d’infraestructures a l’àrea central del Vallès. Hem treballat per tancar el projecte de desdoblament de la C-59 en el tram Caldes-Palau, uns deu milions d’euros, la inversió més gran de la Generalitat a Caldes. També cal treure el trànsit pesant del centre, del carrer Homs. Hem d’apostar per la variant de Sentmenat, i aquesta nova inversió de la C-59 que fa una rotonda a l’accés sud que ens ha de connectar amb la variant de Sentmenat. I després un pla de mobilitat interna, al centre.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.