Política

ÀSIA

Els turistes morts en l’atac de Baiman són de Barcelona, Girona i Figueres

Dues de les víctimes, mare i filla, són farmacèutiques amb establiments a l’estació de Sants de la capital catalana i Terrassa

El govern espanyol confia a repatriar els il·lesos aquest diumenge

Els cossos dels tres turistes catalans morts en l’atac de divendres a Bamian, al centre de l’Afganistan, han estat traslladats aquest dissabte a Kabul, segons han informat les autoritats locals. Es tracta de dues dones –una nascuda a Barcelona i l’altra a Figueres– i un gironí, identificats pel digital afganès The Khorasan Diary citant fonts oficials. Són Ramon Bellmàs Rimbau, un antic responsable d’una empresa química; Susana Vilar Bühler i Elena Schröder Vilar, aquestes dues últimes mare i filla i farmacèutiques, amb establiments a l’estació de Sants de la capital catalana i al barri terrassenc de les Arenes (Vallès occidental).

En l’atac, també van morir tres afganesos, mentre que una quarta turista catalana, M.C.T., va resultar ferida de gravetat. A més d’ella, hi ha quatre ferits més: un lituà, un noruec, un australià i un afganès. Tots ells estan hospitalitzats i en condició estable, segons ha informat l’ONG italiana Emergency.

El ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha anunciat aquest dissabte al matí que diplomàtics espanyols viatjarien les pròximes hores a l’Afganistan per repatriar “tan aviat com es pugui” els cossos dels tres turistes morts , així com la catalana ferida greu, que ha estat operada a Kabul, i dos viatgers més espanyols que van resultar il·lesos.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Albares s’ha mostrat confiat que els turistes il·lesos podran tornar ja aquest diumenge a l’Estat. La Fiscalia de l’Audencia Nacional, per la seva banda, ha obert diligències per investigar l’atac,

El ministre ha explicat que l’atemptat –del qual es desconeix encara l’autoria– es va produir divendres a la tarda (hora local) a la zona del mercat de la ciutat de Bamian quan un home va aparèixer en un carreró i va començar a disparar de manera indiscriminada.

Els turistes catalans van anar a l’Afganistan en un viatge contractat a un agència, juntament amb una desena de viatgers més de diversos països, segons ha confirmat a Efe el director d’Informació i Cultura de la província afganesa on va tenir lloc el tiroteig, Safiullah Rayed.

Albares ha subratllat que els diplomàtics espanyols es quedaran a l’Afganistan fins que els supervivents sans trobin un vol de tornada i fins que els cadàvers de les víctimes puguin ser repatriats i la dona ferida tingui “la possibilitat física” de viatjar. “Estarem amb ells”, ha insistit el cap de la diplomàcia espanyola, que va assegurar que, des que es va tenir coneixement de l’atac, el seu ministeri ha estat en contacte amb la Generalitat.

El govern talibà, per la seva banda, ha “condemnat enèrgicament” l’atac i assegurat que “les forces de seguretat de l’emirat islàmic han iniciat esforços per trobar els assassins”. De moment, han estat detingudes quatre persones en relació amb l’incident, que no ha estat reivindicat per cap grup insurgent o organització terrorista. Des de la retirada de les tropes internacionals del país, l’agost de 2021, gairebé tots els atemptats se’ls ha atribuït Estat Islàmic de Khorasan, la branca afganesa del grup gihadista.

Albares ha recordat que Espanya va tancar la seva ambaixada a Kabul el 2021 i que presta assistència diplomàtica als que encara segueixen al país a través de la legació de Qatar i la del Pakistan. La majoria de països occidentals es van retirar del país després del retorn dels fonamentalistes islàmics al poder a Kabul. Actualment, només hi ha operativa l’ambaixada del Japó i una Delegació de la Unió Europea.

El ministre ha reiterat aquest dissabte que Espanya “no reconeix ni reconeixerà l’Afganistan a causa de la seva violació dels drets humans, especialment contra les dones”, però ha admès que mantenen un contacte de facto amb el govern dels talibans i amb la delegació de la UE. El govern talibà promou el turisme al país per obtenir ingressos amb què fer front al bloqueig financer de la comunitat internacional, imposat a partir del 2021. La situació humanitària a l’Afganistan és d’extrema urgència i la seguretat no hi està garantida.

A Catalunya, l’alcalde de Terrassa ha decretat un dia de dol oficial per diumenge i ha convocat la ciutadania a un minut de silenci davant de l’ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]