Política

Xavier Cros

Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

“La piscina te 41 anys i deficiències; és un projecte que costarà molts diners. I ho fem per fases. El poble ha decidit que es traslladi”

“El desenvolupament de la zona industrial ha de permetre, amb fons propis, tirar endavant la zona esportiva de Fontcoberta”

Xavier Cros, Xupi (Banyoles, 1957) té una llarga trajectòria vinculada a l’esport com a entrenador de rem del Club Natació Banyoles. Va començar la seva etapa municipalista quan l’alcalde de Fontcoberta durant setze anys, Joan Estarriola (2011-2023), li va trucar perquè formés part del seu equip. L’any passat, Estarriola va decidir no presentar-se a la reelecció, i Cros va “agafar el relleu, fent un pas endavant”. Assenyala que el resultat de les urnes [ERC (4 regidors), Junts (3) i Més Fontcoberta (2)] va “forçar” un govern de coalició. “Vam parlar amb els diferents grups i ens vam entendre molt bé amb la candidata de Junts, Dolors Bustins.” L’acord de govern estableix que les dues formacions es partiran l’alcaldia: els dos primers anys per a Cros, i l’any vinent, Bustins serà la primera alcaldessa de Fontcoberta.

Quin balanç fa del govern de coalició?
Molt positiu. A part del contacte diari tenim reunions setmanals. Ho parlem tot, anem a l’una. I en les qüestions en què discrepem, com pot ser el cas de la ubicació de la piscina, vam decidir fer un procés participatiu. Anem de cares i per feina.
ERC apostava per traslladar-la a la zona esportiva i Junts era del parer de reformar-la a la ubicació actual. Al final es traslladarà a la zona esportiva
A Junts li semblava bé on està ubicada ara i a nosaltres no. A la zona esportiva ja s’hi preveia un espai. Ho havíem compartit sempre, però en els dos últims anys hi havia hagut un canvi de parer. Vam defensar la nostra opció tot i que majoritàriament moltes coses ja eren comunes, però no acabàvem de trobar-nos. Va haver-hi un procés participatiu que va ser ajustat, amb nou vots de diferència, però que ha estat clau. El poble de Fontcoberta ha estat clar, doncs, anem-hi de cares. Hem visitat altres espais esportius del Pla de l’Estany. És un projecte que costarà molts diners. I el fem per fases. La piscina té 41 anys i té deficiències. És refugi climàtic de cara a l’estiu.
Quin és el pressupost?
És un pressupost que anirà per fases però el més senzill, piscina i vestidors, no baixa d’un milió d’euros. Però volem fer més coses. Posar-hi un bar que funcioni tot l’any, traslladar-hi les pistes de pàdel, les de tennis. L’objectiu és dinamitzar tota aquesta zona. Un bar obert tot l’any és quelcom molt reclamat per tot el municipi. Hi ha uns restaurants atractius i molt actius, a Melianta, i hi ve gent d’arreu, però la seva activitat es concentra amb els esmorzars de forquilla i s’acaba després dels dinars de migdia. I a la franja de tarda i vespre no hi ha cap local on els veïns de Fontcoberta es puguin reunir i fer un entrepà.
Falta un centre cívic on hi hagi altres activitats, i esdevingui un punt de trobada?
Correcte. El cap de setmana, al pavelló, s’hi poden realitzar entre sis o set activitats diferents: bàsquet, futbol, futbol sala...; és un tràfec continu de gent. Afegeixo que zona esportiva no vol dir esports federats, vol dir una zona d’esbarjo també. Hi ha el parc infantil de l’escola. Volem potenciar tota aquesta activitat que s’hi pot generar.
Expliqui les fases del projecte. Quan es volen iniciar?
La primera fase seran els vestidors i el bar. Encara no hi ha data d’inici, i menys ara, tenint en compte com està la situació política. De moment buscarem ajuts i ens hem de reunir amb la Diputació de Girona.
Quines són les partides més destacades del pressupost que vau aprovar, que puja un 5%, fins als 1,4 milions d’euros?
La inversió de més envergadura serà l’ampliació de la coberta de la pista esportiva de Vilavenut, que puja a 38.500 euros. Després també hi ha 20.000 euros destinats al reg asfàltic per mantenir la xarxa de camins rurals. Som un municipi amb molts quilòmetres de pista forestal. Fontcoberta té aquesta riquesa de poder passejar per camins i senders. Hi ha els arbres monumentals, les alzines reclamadores, el parc d’Espolla... També hi ha la compra de mobiliari per a la sala de plens de Can Jan de la Farrés, la seu de l’Ajuntament, per valor de 3.000 euros.
Parlava de la situació política. Estan pendents de la convocatòria del PUOSC?
En l’últim PUOSC vam apostar molt fort per reduir les barreres arquitectòniques. També vam arreglar la rectoria de Vilavenut per convertir-la en centre cívic, unes obres que continuen. També apostem per les energies renovables. Volem instal·lar plaques fotovoltaiques a l’escola. Hem fet els tràmits de les subvencions en temps i forma, i estem esperant la resolució. També vam canviar moltes lluminàries a LED. No hem parat d’actualitzar-nos seguint les millores del mercat. Depenem de subvencions per fer aquestes inversions; el pressupost ordinari se’l menja tot el dia a dia. Si no arriben aquests extres no podem fer res. La segona fase de la carretera de Fontcoberta està pendent del PUOSC. Un altre projecte situat al nostre municipi, però del qual s’encarrega el Consell Comarcal, és la minideixalleria que aglutina Esponellà, Crespià i Serinyà.
Algun altre projecte?
El desenvolupament de la zona industrial, a l’entrada de Fontcoberta, a la part esquerra, està molt avançada. Són terrenys industrials d’uns 2.000 m². Això ens ha de permetre, amb fons propis, tirar endavant i desenvolupar la zona esportiva amb la piscina. Continuem amb la depuradora de Vilavenut, i aquesta legislatura esperem posar-la en marxa.
L’oposició critica el contracte de l’arquitecte municipal.
Som un municipi petit i l’administració és molt complicada. Ja havia treballat a l’Ajuntament i és una persona de la meva confiança. No ens saltem la norma. Som resolutius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.