Política

Àsia

Corea del Nord llança globus amb brossa sobre el sud

L’exèrcit sud-coreà detecta 260 globus arreu del país

Pyongyang ja va advertir diumenge d’una “acció de rebuig” pel llançament cap al nord de fulls volants contra el règim de Kim Jong-un,

Corea del Nord ha enlairat aquest dimecres centenars de globus carregats amb escombraries cap a Corea del Sud. L’acció es produeix després que Pyongyang amenacés diumenge amb respondre a l’enviament de propaganda contra el règim de Kim Jong-un per part d’activistes des del sud de la frontera intercoreana.

L’Estat Major Conjunt de l’exèrcit sud-coreà ha informat que des de dimarts a la nit fins a les quatre de la tarda d’avui ha detectat uns 260 globus sobre el país, alguns dels quals han caigut fins i tot en zones allunyades de la zona desmilitaritzada entre els dos Estats, com Seül o les províncies de Chugcheong del Sud i Gyeongsang del Sud, al centre i sud-est del país, respectivament. La caiguda d’un dels globus ha malmès un hivernacle a Yeongcheon, a uns 250 quilòmetres de la divisòria.

Les autoritats sud-coreanes han comprovat que alguns dels globus caiguts contenien escombraries diverses, com ampolles de plàstic, piles, peces de sabates i altres residus, fins i tot, fems. També han trobat el que creuen que serien temporitzadors incorporats als globus per fer-los esclatar en un moment determinat. L’exèrcit ha recomanat a la població que no toqui els artefactes o el seu contingut i que donin avís a les autoritats militars o policials quan els trobin. Les forces armades han enviat equips de resposta ràpida química, biològica i radiològica de les forces armades i tècnics en desactivació d’explosius per recollir els globus i residus.

L’Exèrcit ha denunciat que “aquests actes de Corea del Nord violen clarament el dret internacional i amenacen greument la seguretat del nostre poble”. Seül ha instat Pyongyang a aturar “immediatament les seves accions inhumanes i de baix nivell” i ha advertit que “tota la responsabilitat” derivada d’aquests globus recau en Corea del Nord.

El Comandament de les Nacions Unides a Corea ha obert una investigació formal sobre l’incident. L’organització alerta que “una acció militar” consistent en el desplegament massiu de globus “amb substàncies” que poden afectar la població local és “no només ofensiva i insalubre sinó que constitueix una violació de l’Acord d’Armistici”. les dues corees es mantenen tècnicament en guerra, ja que el conflicte armat que les va enfrontar entre 1950 i 1953 es va tancar amb un alto el foc i no un tractat de pau.

El viceministre de Defensa nord-coreà, Kim Kang-il, ja va advertir diumenge passat que replicaria amb una acció “ull per ull” a l’enviament cap al nord de globus amb fulls volants de propaganda contra el règim de Pyongyang per part d’activistes del sud. “Aviat s’escamparan munts de paper utilitzat i deixalles per zones frontereres i de l’interior de la República de Corea [el nom oficial de Corea del Sud], i així experimentaran directament quant d’esforç cal per netejar-los”, va avisar.

Kim Yo-jon, la germana del líder suprem nord-coreà, Kim Jong-un, ha emès un comunicat on ironitza que els globus són “regals de tot cor” per als sud-coreans que clamen “per la llibertat d’expressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia